Eesti lähetas esimesena Balti riikidest oma kaubandusmissiooni Beneluxi maadesse.

Kaubandus-tööstuskoja rahvusvahelise koostöö osakonna juhataja Kaia Kirsi sõnul osalesid kaubandusmissioonis Belgiasse ja Hollandisse 9 peamiselt transpordiga tegelevat firmat.

Selle aasta märtsis kirjutas Eesti Vabariigi valitsus alla koostöölepingule Flandria regioonivalitsusega. Tegemist on Belgia Kuningriigi flaamikeelse osaga, kellel on õigus sõlmida iseseisvalt rahvusvahelisi lepinguid.

Flaami valitsuse 12 miljoni USD (145,4 miljoni krooni) suurusest abiprogrammist on ligi 80 protsenti mõeldud Kesk- ja Ida-Euroopa riikide toetamiseks. Kohtumisel Eesti kaubandusmissiooniga määratleti prioriteetsed koostöövaldkonnad, milleks olid transport ja sadamad, kalandus, puidu- ja toiduainetööstus.

Eelmisel aastal kaubandusmissioonis osalenud turba tootmisega tegelev firma Mikskaar oli üks neljast välja valitud firmast, kellega sõlmiti ekspordileping. Mikskaar AS-i müügijuht Janno Luurmees ütles Eesti Päevalehele, et sellel aastal on turbatooteid eksporditud kahe miljoni krooni eest, mis moodustab 10 protsenti müügist.

Kaubandus-tööstuskoja vahendusel kavandati Eesti ettevõtjate ekspordi- ja hotellialase koolitusega tegelevatele õpetajatele koolituse andmine. Juttu oli ka 20 miljoni USD (242 miljoni krooni) suurusest investeeringuprogrammist.

Kõne all oli ka ärikeskuse loomine Flandriasse operatiivse informatsiooni edastamiseks, ütles Kirs. Eesti riik üksinda on kaubanduspartnerina liiga väike ja seetõttu soovib Flandria regioonivalitsus teha koostööd kõigi kolme Balti riigiga.

Flandrias huvituti turismiprojektidest ning avaldati soovi teha koostööd Eesti Turismiameti ja Eesti Turismifirmade Liiduga lülitamaks Balti riike oma reisipakettidesse.

Eesti ehitusfirmadele pakuti võimalust osaleda Maailmapanga ja EBRD korraldatavatel rahvusvahelistel pakkumistel. Kirsi sõnul leidsid flaamid, et Belgia ehitajate teadmised ja Eesti ehitajate oskused võimaldavad teha tõhusat koostööd.

Flandria valitsuse esindajad tulevad veel sellel aastal Tallinna konkreetsemaid koostöökavasid arutama.

URVE REPP