Maos olevad bakterid ei ole kindlasti midagi sellist, mille peale te tavaliselt kas või kord päevas mõtleksite, ent ehk tuleks hakata seda tegema.

Täiskasvanu seedeelundkonnas on 100 triljonit bakterit, mis kaaluvad kokku kaks kilo. Seejuures on need bakterid inimese immuunsüsteemi peamine osa.

Tehnika arenedes ja inimese DNA järjestamise võimalikuks muutudes on tekkinud bakterite DNA uurimise võimalus. Seda kasutavad edukalt ära kaks eesti noort teadlast Henri Raska ja Liis Loorits, kes on loonud idufirma WellBiome. Nad pakuvad võimalust töötada välja isiklik dieet, mis põhineb konkreetse inimese seedesüsteemis elavatel bakteritel. Üks selline analüüs maksab 129 eurot ja praeguseks on nad neid teinud sadakond.

Olles mõistnud, et nende käsutuses on võimas tehnoloogia, millega on võimalik raha teenida, otsustasid Henri ja Liis luua oma firma. Ent kuna nende igapäevane elu oli seotud laborite ja mikroskoopidega, ei olnud neil idufirmade maailmas mingit kogemust. Seetõttu otsustasid nad osaleda Eesti Startup Garage’i korraldatud programmis Summer of Startups.

Kuidas see toimib? WellBiome veebisaidil on võimalik tellida oma seedeelundite bakterite analüüsi ja toitumissoovitusi. Paari hiireklõpsuga maksate selle teenuse eest 129 eurot ja sisestate oma aadressi, kuhu saadetakse analüüsikomplekt. Sellesse tuleb panna bakteriproov ja saata siis tagasi WellBiomesse, kus bakteritest eraldatakse DNA.

Kuna WellBiomel ei ole oma DNA järjestamise seadet, siis teevad nad koostööd ühe Tallinna laboriga, kuhu saadetakse ette valmistatud bakterite DNA ja kust pärast saadakse järjestamisandmed. Seejärel neid andmeid analüüsitakse, et mõista, millised bakterid seedesüsteemis elavad.

Henri sõnul on praegu tegu ainult analüüsiteenusega, kuid neil on kavas hakata peagi pakkuma ka lisateenuseid, näiteks kui inimene soovib lihasmassi, siis võib WellBiome soovitada konkreetseid baktereid (toiduainete või toidulisandite kujul), mida ta peab tarvitama.
Inimese genoomi tuvastamine maksab umbes 5000 eurot ja selle analüüsimine veel 20 000 eurot.

Bakterite genoom on aga inimese omast palju lihtsam, seetõttu on ka järjestamise hind umbes 50 dollarit. See võimaldab WellBiomel müüa teenust 129 euroga ja saada Forbesi arvutuste kohaselt umbes 50 protsenti tulu. Kahe aasta jooksul on nad teinud umbes sada analüüsi ja pool klientidest pärineb USA-st.

Seetõttu on WellBiome juba avanud kontori Californias. See on atraktiivne turg: kolmandik selle riigi elanikest on dieedil ja aastas kulutatakse kaalu langetamisele 20 miljardit dollarit.

Seal asub ka nende suurim konkurent uBiome. uBiome pakub võimalust analüüsida baktereid, mis asuvad lisaks seedeelunditele veel suus, ninas, kõrvades, nahal ja suguelundites. Peamine erinevus seisneb selles, et uBiome analüüsib andmeid, kuid ei anna toitumissoovitusi nagu WellBiome.

Ent 4,5 miljoni dollariga ei ole neil mingit probleemi juurutada ka selline teenus. Näib, et eesti teadlastel on viimane aeg hakata mõtlema investeeringute ja turunduse peale.

Materjal kuulub Forbes Eestile, www.forbes.ee. Materjali originaalversiooni on võimalik lugeda FORBES Eesti novembri kuu numbris.