Sel aastal on parima ärikliimaga riik Taani, mis troonis Forbesi edetabelit ka aastatel 2008-2010. Maailmamajanduse suurvõim USA aga jätkab tabelis langust.

USA on vaieldamatult maailmamajanduse suurvõim, mille SKT on 16,7 triljonit dollarit. See on ligi veerand maailmamajandusest. Vaatamata oma rahalisele väele jääb USA oma ärikliimaga maha paljudest teistest arenenud riikidest ning see vahe kasvab.

Forbes reastas oma 9-ndas parima ärikliimaga riigi edetabelis USA 18. kohale, mis on nelja koha jagu langust võrreldes eelmise aastaga. See tähendab viit järjestikust languse aastat, ehk USA on alates 2009. aastast teinud tabelis vähikäiku, mil oli teisel kohal.

Eelmisel nädalal kärpis Taani valitsus selle ja järgmise aasta kasvuprognoosi, kuna 324 miljardi dollari suurune majandus üritab taastuda kinnisvaramulli lõhkemisest ning nõrgast eksporditurust. “Taani ekspordinõudlus tugineb Kesk-Euroopal ning neil on raskusi selle tühimiku täitmisega praegu,” märkis Moody’se Taani majanduse ekspert John Weis.

Vaatamata viimastele proovikividele majanduses, on Taani ärikliima ülimalt positiivne. Taani esines kogu tabeli ulatuses väga edukalt, jõudes 11 kategoorias esimese 25 hulka. Esiviiskusse jõudis riik kategooriates nagu isikuvabadus, tehnoloogia ning madal korruptsioon.

Üks soodsa ärikliima teguritest Taanis on paindlik tööturg, mida tuntakse nime all Flexisecurity, kus firmadel on hõlbus inimesi koondada, sest töötushüvitis on päris korralik. Samuti on töötutele ette nähtud koolitusprogrammid, mis loovad üht viljakamat tööjõudu Euroopas.

“See mudel toodab majanduslikku efektiivsust, kus töötajad leiavad vastavalt enda oskustele parima ameti,” märkis Weis. “See võimaldab tööandjatel kiiresti ettevõtte ressursse muuta ja suunata.”

Taani on üks kõige ettevõtlikum riik maailmas. Valitsus on lihtsustanud ettevõtte käivitamise ainult nelja toiminguni ning seda minimaalse tasu eest. Samas on ka seaduslik raamistik üks tõhusamaid.

Forbes vaatles 146 riigi ärikliimat, hinnates neid 11 kategooria järgi: omandiõigus, innovatsioon, maksud, tehnoloogia, korruptsioon, isiku-, kaubandus- ja rahandusvabadus, bürokraatia, investorite kaitstus ning aktsiaturu tulemused.