PANKADE LIITUMINE: Forekspank ja Investeerimispank plaanivad ühinemist

Eesti suuruselt kolmas pank otsib uut nime

Eesti suuruselt kolmas ja neljas pank, Forekspank ja Investeerimispank, sõlmisid eile kahe panga ühinemisläbirääkimiste alustamise kokkuleppe. “Mõlemad pangad on tugevad ettevõtete teenindamisel ja ühinenud pank peaks selles vallas veel tugevamaks muutuma,” ütles Hansapanga analüütik Mart Tõevere. Samas ei võistle tekkiv pank tema sõnul suurte universaalpankadega. Turg ootab huviga, millise taktika ja strateegiaga uus pank kavatseb jätkata, lisas ta.

Tõevere sõnul pidas Investeerimispank kaua ühinemisläbirääkimisi Tallinna Pangaga ja nende luhtumise järel oli Forekspank teine ühinemise alternatiiv.

Ühispanga asepresidendi Janek Mäggi sõnul tähistab Forekspanga ja Investeerimispanga (EstIB) ühinemise teade mullu alanud pankade konsolideerumisprotsessi lõppfaasi. “Tänase seisuga on Eesti pangandusmaastik väga selgesti välja kujunenud ja olulisi turgu mõjutavaid muutusi lähiajal tõenäoliselt enam ei tule,” ütles Mäggi BNS-ile.

Kui liitumise kiidavad heaks ka mõlema panga aktsionärid ja keskpank, alustab üle nelja miljardi kroonise bilansimahuga liitpank tegevust uue nime all. Eesti Panga pressiesindaja Andrus Kuusmanni sõnul pole keskpangal mingit põhjust Forekspanga ja Eesti Investeerimispanga (EstIB) liitumistaotlust tagasi lükata.

Panganõukogu juhiks saab Investeerimispanga nõukogu poolt Gunnar Kraft ja tegevjuhi ametisse asub Forekspanga juhatuse esimees Ivar Lukk. Investeerimispanga juhatuse esimees Härmo Värk jätkab juhatuse aseesimehena. Ühinemisjärgse panga nõukogu on kuueliikmeline, kummastki pangast kolm liiget. Panga juhatus on seitsmeliikmeline.

Pangad moodustavad ühinemise töögrupi, mis peab vajalikud läbirääkimised ning valmistab ette dokumentatsiooni. Töögruppi kuulub kummastki pangast kolm liiget, teatas Forekspanga turundusdirektor Ranno Pajuri. Pangad viivad vastastikku läbi raamatupidamisliku ja juriidilise analüüsi ning määravad aktsiate asendussuhte. Suhte määramise aluseks on pankade auditeeritud netovara.

Forekspanga nõukogu andis panga juhatusele nõusoleku omandada ühinemise läbiviimiseks 50,25 protsenti Investeerimispanga aktsiatest.

Mõlema panga nõukogud andsid pankade juhatusetele kokkuleppe sõlmimise nõusoleku esmaspäeval. Täpsemalt kommenteerivad pangad ühinemiskava täna.