“Praktiline teema on see, kas kõik tänased Olkiluoto tuumajaama osanikud saavad ja tahavad jätkata järjekordses tuumareaktoris. Võib juhtuda olukord, kus ka mõnel senisel partneril, kuna nende turuosa Soomes on juba nii suur, ei lubata konkurentsiseaduste tõttu enam kaasa lüüa. See oleks meile väga hea võimalus,” rääkis saatele “Aeg luubis” Eesti Energia juht Sandor Liive, vahendab ETV24.

Jutt käib Soome elektriturgu valitsevast energiafirmast Fortum. Lisaks Loviisa tuumajaamadele kuulub Fortumile ka veerand Olkiluoto tuumajaamast ja suur osa hüdroelektriturust.

Eelmisel aastal sekkus Soome konkurentsiamet esimest korda Fortumi tegevusse siis, kui Fortum ühe väikse kohaliku energiafirma üles ostis. Konkurentsiamet nõustus Fortumi tehinguga vaid tingimusel, et ettevõte loobub oma paarist elektrijaamast Poris, Hämeenlinnas ja Haapavesis.

“Nendes tingimustes oli, et ta pidi ühe osa maha müüma ja teises osas andma kellelegi juurdepääsu turule,” ütles konkurentsiameti peadirektori asetäitja Aini Proos.

Ka Soome majandusministeerium tunneb muret Fortumi järjest suureneva turuosa pärast. Eelmisel sügisel avaldatud raportis soovitas ministeerium Fortumil oma osa Olkiluoto tuumajaamas maha müüa.

Kas Soome konkurentsiamet võtab majandusministeeriumi soovitusi kuulda ja asub veelkord Fortumi turuosa kallale, pole kindel. Aga kui seda tehakse, siis on veerand Olkiluoto tuumajaama aktsiatest müügis.

Isegi siis kui Soome konkurentsiamet sunnib Fortumil oma osalust Olkiluoto tuumajaamas müüma, pole kindel, kas sealt Eesti Energia endale tüki saab. Sest Soomes on kohalikke energiafirmasid, kellele võiks samuti see tehing huvi pakkuda.