Co Alco nimelise poe tšekile oli kirjutatud eesti keeles „Külastage meid jälle!”. „Sprotid õlis” oli küll kirjutatud läti keeles „Sprotes ella”, mis aga pole päris korrektne, vahendab Läti Delfi.

Läti Riigikeele Keskus näeb sellist kummalist seaduserikkumist esimest korda, tunnistas ametkonna Riia regiooni osakonna juhataja Viesturs Razumovskis, kelle sõnul saabus kaebus poe kohta juba paar nädalat tagasi. Riigikeele Keskus läks asja kontrollima ja poes öeldi, et Läti maksuamet nõudis vanade aparaatide uute vastu vahetamist, aga ei öelnud, millises keeles peavad tšekid olema.

Inspektorid vormistasid administratiivõigusrikkumise protokolli ja andsid poele kaks nädalat normaalse kassaaparaadi otsimiseks, vastasel juhul ootab poodi trahv 70-140 eurot.

„Ma ei mäleta oma praktikast sellist kummalist riigikeele seadusest mittekinnipidamist. Kunagi saabus Riigikeele Keskusesse kaebus Forum Cinemase peale, mis andis välja venekeelseid pileteid. Aga selline pilet ei ole dokument, mis kinnitab tehingut. Selle võib kliendi soovil trükkida läti, inglise või vene keeles. Sel korral ei olnud see rikkumine,” ütles Razumovskis.

Jauns.lv teatab, et poe töötajad ostsid kassaaparaadi ilmselt mingilt Eesti firmalt. Kõik rekvisiidid ja registrinumbrid on samas Läti omad. Makse makstakse Läti eelarvesse, aga ostjaid informeeritakse sellest eesti keeles.