„Elektrilevi võrk on justkui läbilõige ajaloost. Meil on kaasaegsed kaugjuhitavad viimase tehnoloogiaga varustatud alajaamad viimasest kümnendist, aga meil on ka võrgus täiesti töökindlat vara, mis pärineb ligemale 100 aasta tagusest ajast," ütles Elektrilevi juhatuse esimees Jaanus Tiisvend. „Seejuures oleme tõdenud, et kohati on Eesti ajal ehitatud alajaam isegi paremas seisus kui näiteks mõni 30 aastat noorem Nõukogude ajal püstitatud elektrivõrgu hoone".

Paide Laial tänaval asuv alajaam on taastatud võimalikult autentsel kujul. Ehitustöid viisid läbi Connecto ja Haart Ehitus. Vanal alajaamahoonel taastati nii katus kui ka fassaad, tehti vajalikud haljastustööd ja paigaldati infotahvel.

„Elektrivõrgu ajalugu räägib ühtlasi ka lugu sellest, kuidas toimus Eesti elektrifitseerimine. Oleme viimase paari aasta jooksul kaardistanud üle 30 alajaamahoone, mis on oma arhitektuurilt väga ehedad ajastu peeglid ning on samal ajal mänginud Eesti elektrifitseerimise ajaloos märkimisväärset rolli," ütles Tiisvend ja lisas, et kaardistatud alajaamade hulgas on nii neid, mis endiselt töökindlalt piirkonna elanike kodusid elektriga varustavad, kui ka neid, millest on järel ainult hoone ja mis tänaseks täidavad hoopis teist funktsiooni.

Eestis hakati erinevaid piirkondi, linnu ja asulaid ühendavat elektrivõrku rajama alates 1923. aastast, kui valmisid Ellamaa ja Ulila kaugemaa elektrijaamad. Seda loetakse ka tervet riiki katva elektrivõrgu alguseks.

„2023. aasta on seega oluline juubel Eesti elektrivõrgule. Soovime selleks ajaks taastada võimalikult algsel kujul kõik tänaseks kaardistatud ajaloolised alajaamahooned. Kuna osa väärtuslikke hooneid on ka teiste omanike käes, siis kutsume ka teisi üles ajaloolist väärtust taastama," ütles Tiisvend.

Elektrilevi on suurim võrguettevõte Eestis, hallates ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama. Lisaks haldab Elektrilevi tänavavalgustusvõrku Tallinnas ja Tartus, arendab kaasaegset elektriautode laadimisvõrgustikku ja kiire interneti võrku.