Elroni müügi- ja arendusjuhi Norbert Kaareste sõnul tingis vajaduse uue auto järgi tõsiasi, et käesoleva aasta suvel lõppes eelmise rendileandja juures rendiperiood ning seetõttu võeti sama mudeliseeria sõiduk uuesti rendile, kuid nüüd juba uue rendileandja juures. Seega sõidabki Elroni juht nüüd järgmised 48 kuud uhiuue Toyota Land Cruiser 150-ga. Liisingupakkumised küsiti Kaareste sõnutsi ilma kindlustuseta ja 48-kuulise lepingu maksumus kokku ilma käibemaksuta on ligikaudu 32 300 eurot.

Sellise uhke maasturi hinnad algavad autode edasimüüja Amserv Auto hinnakirja järgi alates 39 700 eurost ning küündivad olenevalt varustusest ja võimsusest 70 000 euroni.

Kaareste sõnul renditi Elroni juhile aga just nimelt selline maastur, kuna see sobis seatud rahalise piirmääraga ning on ametiülesannete täitmiseks sobiv auto.

"Auto konkreetne mark ei olnud eemärk, pigem tema sobib hind eeldatava funktsionaalsuse puhul. Tegemist on eelkõige ametiautoga, millega on vajadusel võimalik läbida ka halvemaid teid kogu Eestis, kui selleks vajadus tekib," ütles Kaareste.

Kuna tegemist on aga riigiettevõttega, siis loomulikult tekib küsimus, et miks ei korraldatud uue ja uhke maasturi hankimiseks riigihanget?

"Riigihangete seaduse mõistes ei ostnud Elron autot kui asja, vaid tellis kasutusrendi teenust 48-ks kuuks (teenuse hange, finantsliisingteenus). Arvestades soovitud kasutusrendi perioodi, vara maksumust ja jääkväärtust peale liisinguperioodi lõppu, jääb hangitava teenuse maksumus alla piirmäära, mis kohustab Elroni avaldama hanketeadet riigihangete registris. Riigihangete seaduse § 182 lg 2 kohaselt esitab võrgustikusektori hankija lihthanke teate registrile avaldamiseks, kui hankelepingu eeldatav maksumus ilma käibemaksuta on võrdne riigihanke piirmääraga või ületab seda. Riigihanke piirmääraks on riigihangete seaduse § 15 lg 1 p 2 kohaselt 40 000 EUR. Elron võttis parima pakkuja välja selgitamiseks kolm pakkumist, edukas pakkuja valiti välja soodsaima hinna alusel," põhjendas Kaareste riigihanke väljakuulutamata jätmist.

Elroni juhi uue auto liisinguandjaks on Swedbank Liising AS.