Tere omanik Oliver Kruuda ja Jaapani suursaadik Tetsuro Kai õnnistasid täna sake saatel sisse esimesed 100 tonni lõssipulbrit, mis Terel õnnestus eksminister Sullingu abil Jaapanisse müüa.

100 tonni lõssipulbri saamiseks ostis Kruuda Saksamaalt 1000 tonni lõssi - Saksamaalt sai tooraine odavamalt kui Eestist -, töötles selle Põlvas lõssipulbriks ja müüs jaapanlastele maha. Kaup jõuaab meritsi Jaapanisse umbes kahe kuu pärast.

Kruuda rääkis Ärilehele, et 100 tonni lõssipulbrit tootis tema Põlva tehas kahe päevaga. Ettevõtja sõnul võiks ta töödelda märksa suuremaid koguseid pulbrit, kuid küsimus on tooraines ja selle hinnas.

Mis puudutab peatset kütuseaktsiisi ja eriti diiselkütuse aktsiisi hüppelist tõusu, siis tööstur Kruuda hinnangul on kütuseaktsiisi tõstmine kergema vastupanu teed minek. "Ma võin sõnades küll heaks kiita säästlikuma ja kokkuhoidlikuma elustiili, aga kui ma pean iga päev kümne veoautoga vedama Tallinnasse kaupa, siis ei tule säästlikuma masina ostmisest midagi välja. "Säästliku autoga 24 tonni kaupa liikvele ei tõmba," muigab Kruuda.

Ärimees ise sõitis põlvasse 2002. aasta 6,5liitrise BMW 760iL-ga. Miks on ärimehel vaja nii suure kubatuuriga bensiiniõgardit? "Saan turvalisemalt mööda sõita," on Kruuda konkreetne.

Järgnevalt saate vaadata fotogaleriid ajaloolise pulbrikoorma teelesaatmisest: