Eakad ateenlased seisid riigi suurima, riigi kontrollitava Kreeka Rahvuspanga ukse taga oma igakuist raha oodates.

„Tavaliselt ma võtan kuu lõpus poole pensionist välja, kuid täna võtan kogu raha,“ kinnitas 75-aastane endine riigiteenistuja Sotiria Zlatini Briti majanduslehele Financial Times. „Valitsuse probleemide kohta liigub nii palju kuulujutte,“ põhjendas ta.

Kreeka valitsus on veebruaris ja märtsis pensionide ja avalikus sektori palkade maksmisega hädas olnud. Teisipäeval viivitas riiklik sotsiaalkindlustusfond IKA penisonimaksetega ligi kaheksa tundi. Suures kahjumis fond sõltub oma kohustuste täitmisel riigieelarvest tulevast rahast.

„Läksin hommikul enne turule minekut sularahaautomaadi juurest läbi, aga raha lihtsalt ei olnud. Suure ärevusega kordasin käiku õhtul kella kaheksa ajal. Siis oli raha õnneks tulnud,“ rääkis Socrates Kambitoglou.

Sotsiaalministri asetäitja Dimitris Stratoulis põhjendas väljamaksete hilinemist pangandussüsteemi tehnilise rikkega.

Üks valitsusega rahaasjadega kursis olev allikas kinnitas aga majanduslehele, et mingeid tehnilisi probleeme ei olnud ja raha hoiti kinni, sest riiklikel pensionifondidel oli teisipäeva hommikul väljamakse tegemise ajaks puudu veel sadu miljoneid eurosid.

Teine ametnik kinnitas, et kolmapäeva hommikul leevendas olukorda 500 miljoni euro laekumine.