Jaanuarikuus hakkas hargnema kahe ühisrahastusplatvormi saaga. Mõlemad on registreeritud Eestisse, kus regulatsioonid on sellised, et siia on suhteliselt lihtne selliseid teenusepakkujaid rajada. Mõlemad platvormid on sattunud raskustesse ja Ärilehele teada olevalt on petta saanute laviin PPA töötajad peaaegu lämmatanud. Juba jaanuaris ütles PPA Põhja prefektuuri kelmuste ja majanduskuritegude talituse juht Juhan Ojasoo, et neile on tulnud suurem hulk kaebusi ning oluline osa neist välisriikidest. Nõnda peab politsei suhtlema paljude välisriikide ametivendadega.

Facebookis levib kuvatõmmis ühele Envestio investorile tagasi tulnud kirjast. See oli saadetud e-kirja aadressile investment.fraud@politsei.ee. Vastusest võib selgelt välja lugeda, et kiri ei jõudnud kohale, sest adressaadi postkast on täis.


PPA pressiteenistus ütles Ärilehele, et tõepoolest sai täis postkast, kuhu nad ootavad kirju Envestio platvormil kannatada saanud inimestelt.

"Sinna laekunud kirjade ja mahukate manuste tõttu. Postkasti mahtu on suurendatud, mistõttu ei tohiks sellist olukorda enam tekkida," teatas PPA.

Politsei selgitab, kuidas peab käituma

PPA kodulehel on eraldi teema „Kas Envestio ja Kuetzal puhul oli tegemist pettusega?", kus muuseas on toodud ka sama e-kirja aadress, mis pöördumiste tõttu umbe jooksis. Niisiis selgub, et just Envestio investorid on "ummistuses" süüdi. Pole ka ime, neid on väidetavalt 13 000 kanti.

PPA lehel on kirjas, et politsei alustas mõlema platvormiga seoses kriminaaluurimise.

"Meie esimene eesmärk on menetluses välja selgitada, kas tegemist oli investeerimisega seotud riskide realiseerimise või kelmusega ehk platvormi loomise eesmärk oli algusest peale inimesi petta," on seal kirjas. Järgnev info on pärit PPA kodulehelt:

Mida ma pean tegema, kui olen kaotanud raha ühisrahastusplatvormidel Kuetzal või Envestio?

Esmalt tasub kokku koguda kõik Sinul olemasolevad andmed ning edastada need politseile. Meie jaoks on tähtis, et meile saadetud avaldus sisaldaks võimalikult täpset informatsiooni. Märgi ära oma kontaktandmed ja kahjusumma ning kirjelda juhtunut. Manusega saada kaasa olemasolevad dokumendid.

Oleme loonud kaks e-posti aadressi, kuhu pöörduda.

Juhul kui paigaldasid oma raha platvormile Envestio, võta politseiga ühendust kirjutades investment.fraud@politsei.ee. Sinu e-postile laekub automaatteavitus ning palume Sul täita avaldus ja saata lisadokumendid. Võid kirja ignoreerida, kui oled kõik nõuded juba täitnud.

Juhul kui kaotasid raha platvormil Kuetzal, kirjuta kelmused@politsei.ee. Saada meile võimalikult täpsed andmed. Võtame Sinuga ühendust juhul, kui vajame lisainfot.

Kas ma võin pöörduda oma koduriigi politseisse?

Eesti politsei suhtleb kolleegidega teistest Euroopa Liidu riikidest, et teha avalduste esitamine võimalikult lihtsaks olenemata konkreetsest liikmesriigist, kus Sa parasjagu asud. Igaühel on õigus pöörduda oma riigi politsei poole ning edasi tuleb käituda vastavalt kohalikult politseilt saadud juhistele.

Väljastpoolt Euroopa Liitu peab ühendust võtma otse Eesti politseiga saates meile e-mail.

Kuetzal OÜ ja Envestio SI OÜ osas on kriminaalmenetlus alustatud Eestis ning kõige kiiremini saab avalduse esitada kirjutades Eesti politseile.

Kui kiiresti politsei minuga ühendust võtab?

Mõlema platvormiga seoses on politsei saanud väga palju pöördumisi. Samuti on pöördutud teiste Eesti uurimisasutuste poole. Töötame praegu, et kõik teated kokku koondada ning võtame ühendust kõigi inimestega, kellelt rohkem andmeid vajame.

Juhul kui politsei Sinuga ühendust ei võta, ei pea muretsema - see tähendab, et Sinu avaldus sisaldas kogu infot, mida politsei vajab.

Võtame Sinuga ühendust, kui menetluse edenedes peame Sind näiteks üle kuulama.

Kas ma saan oma raha tagasi?

Platvormi kaudu investeeringu teinud inimesi huvitab esmajärjekorras raha tagasi saamise võimalus. Politsei teeb endast kõik oleneva, et välja selgitada rahade liikumine. Üldjuhul on rahvusvaheliste kelmustega paraku nii, et kurjategijad liigutavad laekunud raha kiiresti erinevate pangakontode vahel, kuni see viimaks sularahas välja võetakse. Seetõttu on võimalus see raha tagasi saada väga väike.

Mida teeb politsei edasi?

Tähtis on tuvastada isikute ring, kes on platvormiga seotud ning kas võimalik kuritegu pandi toime Eestis või mõnes muus riigis. Kriminaalmenetluste raames kogume andmeid, uurime ettevõtete tausta ja nendega seotud inimesi ning selgitame välja, kas pandi toime kuritegu või oli tegemist investeerimisega seotud riskide realiseerimisega.

Kas ühisrahastusse on edaspidi turvaline oma raha paigutada?

Enamik tegutsevatest ühisrahastusplatvormidest on usaldusväärsed, kuid soovitame alati põhjalikult kontrollida, kuhu oma raha paigutada. Meeles tuleb pidada, et iga investeeringuga kaasneb risk ning raha kaotamine ei tähenda alati, et tegemist oli pettusega.

Kuidas kelmuse eesmärgil loodud platvormi ära tunda?

Enne investeerimist tuleb teha taustatööd ning kontrollida, kuhu oma raha paigutad. Kõrget tootlust, investeerinute hulka või kogusummasid ei ole soovitav kvaliteedimärgina võtta. Sageli rõhutakse müügitööd tehes just neile asjaoludele. Soovitame vaadata reklaamidest, sotsiaalmeediapostitustest ja veebilehest kaugemale ning uurida äriühingu tausta avalikest registritest, kodupangast või Finantsinspektsioonist. Ohumärgiks on juba see, kui ettevõtte on registreeritud mõnesse kortermajja, kus suure tõenäosusega äritegevust ei toimu või samale aadressile on registreeritud veel suur hulk ettevõtteid.

Kas selliseid platvorme on veel?

Politsei ei saa välistada, et praegu tegutseb platvorme, mille eesmärk on inimesi petta. Seetõttu on väga tähtis enne investeerimist uurida ettevõtte tausta.

Sellega PPA postitus ka lõppes.

Saaga taust

Envestio platvorm pakkus ettevõtetele laene, millesse said investorid oma raha investeerida. Tootluseks lubati lausa kuni 22 protsenti aastas. Envestio kodulehel seisis enne selle sulgemist, et platvormil on üle 13 000 investori ja intressidena on välja makstud enam kui 2,3 miljonit eurot. Kokku oli investeeritud 30,8 miljonit eurot.

2018. aasta veebruaris asutatud Envestio SI OÜ on registreeritud aadressile Rännaku puiestee 12, kuhu on sisse kirjutatud ligi 700 ettevõtet. Firma omanikuks on Läti ettevõte SIA Marlin Invest, mis on asutatud mullu märtsis. Envestio 2018. aasta bilansimaht oli 5,4 miljonit ja kasum 97 000 eurot.

Envestio tegi jaanuaris oma Facebooki lehele postituse, milles teatas, et hoolimata Kuetzali põhjustatud ebameeldivast olukorrast turul, on platvorm suutnud seniajani täita kohustusi investorite ja laenuvõtjate ees. Platvorm väitis, et nende vastu on korraldatud laimukampaania ning samuti on veebileht sattunud häkkerite rünnaku alla. Umbes samal ajal, mil postitus avaldati, lakkas Envestio veebileht töötamast.

Postituses tunnistas Envestio, et tekkinud on raskusi investoritele raha tagasimaksmisel. Ärilehe päringule ettevõte toona ei vastanud.

Ühisrahastusplatvormi probleemid said alguse eelmise aasta lõpus. Detsembri alguses teatas Envestio, et ettevõtte on ära ostnud Saksamaa investor Arkadi Ganzin, kellel on varasem kogemus panganduses. Samuti asus firmas tööle uus operatsioonijuht Eduard Ritsmann.

Pärast uute inimeste pildile tekkimist muutusid investorid murelikuks ja hakkasid platvormilt raha välja võtma. Envestio reageeris sellele jaanuari keskel ja teatas, et ühisrahastusturul tekkinud paanika tõttu võtab Ritsmannilt ametikoha üle eelmine operatsioonijuht Jevgeni Kukin. Ritsmann pidi jätkama müügijuhina.

Envestio rõhutas, et nende platvormi ja Kuetzali vahel ei tohiks paralleele tõmmata, sest Envestios töötavad professionaalid ja ettevõte on maksetega korrektselt tegutsenud.

Nädal hiljem ehk 21. jaanuaril Envestio veebilehte enam polnud.

Politsei alustas menetlust

Põhja prefektuuri kelmuste ja majanduskuritegude talituse juht Juhan Ojasoo ütles jaanuaris, et politsei alustas kriminaalmenelust seoses Kuetzal OÜ tegevusega. Menetlus on alustatud kelmuse paragrahvi alusel. „Meieni on laekunud kümneid teateid ja kaebusi võimalikelt kannatanutelt, kellest vähemalt kuus on Eesti kodanikud. Suhtleme hetkel nendega aktiivselt, et saada rohkem andmeid. Paljud neist asuvad välismaal ning sellega seoses oleme palunud õigusabi mitmete riikide politseilt, et avaldajatelt tunnistusi võtta," lisas Ojasoo.

Ringkonnaprokurör Margus Lellep ütles toona, et nii Kuetzali kui Envestio puhul on keskseks küsimuseks, kas investorid on kaotasid oma raha, kuna see investeeriti kahjumlikult või on platvormid meelega inimesi eksitanud. „Kui peaks ilmnema näiteks, et mõni platvorm pole teadlikult täitnud investoritega sõlmitud lepinguid võib olla tegemist kuriteoga. Igal juhul on vajalik rõhutada, et enne mistahes investeeringu tegemist on äärmiselt oluline viia end kurssi teenusepakkuja taustaga ning olla valmis ka selleks, et loodetud tulu asemel investeeritud raha hoopis kaotatakse," lisas Lellep.