Tänavuse Aasta Ettevõtja tiitli, mida annab välja Ernst&Young, sai AS Chemi-Pharm asutaja ja tegevjuhist doktor Ruth Oltjer.

AS Chemi-Pharm arendab ja valmistab desinfitseerimis-, puhastus- ja erihooldusvahendeid meditsiiniasutustele, toiduainetetööstustele, hooldekodudele ja lasteasutustele. Praegu tehakse ka esimesi samme hooldus- ja kosmeetiliste kreemide sarjaga jaekaubandusturule sisenemiseks.

Mullu eksportis AS Chemi-Pharm oma toodangut põhiliselt Lätti, Leetu, venemaale, Ukrainasse, Rootsi, Soome ja Poola. Eestis müüdi eelmisel aastal 45% toodangust. Kõige kaugemad paigad, kuhu Oltjer kaupa ekspordib, on Singapur, Pakistan ja Malaisia. 

Esimene majanduskriis tabas ettevõtet juba 1998. aastal. Mõlema kriisiga, ka praegu vinduvaga, sai Oltjer hakkama suuremate tagasilöökideta. Kaupa müüdi ettemaksete või pangagarantiide alusel ning suuremad investeeringud lükati edasi. Seetõttu ei pidanud firma töötajaid koondama ega nende palkasid vähendama.

AS Chemi-Pharmi rahastatakse omavahenditest. Selle aasta lõpuks prognoosib firma käibekasvuks 26%, kusjuures müügitulu peaks küündima üle 2,7 miljoni euro.

Eilne Aasta Ettevõtja tiitel oli Oltjeri firmale tänavu juba teine tunnustus. Mulluste majandustulemuste eest sai firma hiljuti ka Eesti Eduka Ettevõtte tiitli koos Krediidiinfo reitinguga „väga hea“ ehk AA.


Aasta ettevõtja tiitlile kandideerisid tänavu veel Igor Berman Elme Metallist, Ivar Paplavskis Aerocist, Kaido Maisvee Lasita Majast, Oleg Ossinovski Skinest Railist ning Rain Rannu Fortumost.

Eesti Aasta Ettevõtja 2012 valis žürii koosseisus: Aavo Kokk (Catella Corporate Finance), Ants Laos (Viru Keemia Grupp AS), Heldur Meerits (Audentes AS), Marika Priske (majandus- ja kommunikatsiooniministeerium), Hans H. Luik (Eesti Ekspress), Jaan Männik (Eesti Pank) ja Priit Alamäe (Nortal AS, Eesti Aasta Ettevõtja 2011 esindaja).

Ernst & Youngi eestvedamisel toimus Eesti Aasta Ettevõtja konkurss tänavu juba viiendat aastat.

Aasta ettevõtja õnnitlemine: