„Tänavune aasta ettevõte Cleveron on tõeliselt inspireeriv lugu, kus kõva tööga on nullist üles ehitatud äri, mis kasvab kordades. See on kõrgtehnoloogiline ettevõte Viljandimaalt, mis on lahti murdnud maailma kõige suuremate kaubakettide uksed,” EASi juhatuse esimees Alo Ivask. Tema sõnul oli rõõm näha seekordsel konkursil nii palju võimekaid Eesti ettevõtteid.

Sel aastal konkureerisid aasta ettevõtte tiitlile tuntumatest ettevõtest Cleveron AS ja Tallink Grupp AS, avalikkusele vähem tuntumatest, aga tublidest uutest tegijatest Aston Synthetics OÜ, Thermory AS, Ecometal AS, SA.MET AS ja Callisto Group OÜ.

Üleilmne tegija

Cleveron asutati 2007. aastal ja põhineb Eesti kapitalil. Ettevõte tegevusvaldkonnaks on robootilised pakiautomaatid ja viimase miili click and collect-lahendused jae- ja logistikasektorile. Ettevõtte peamised turud on Eesti, USA, Inglismaa, Hispaania, Soome.

Cleveron pakub ainsana maailmas pakkide haldamiseks robotlahendusi, mis on reaalselt kasutamisvalmis ja oma kvaliteeti ka maailma suurima jaekaupleja Walmarti ning maailma suurima moekaupade müüja Inditexi kuulsa brändi Zara juures tõestanud.

Cleveroni innovaatilised pakirobotid aitavad jaemüüjatel toime tulla kasvava e-kaubandusega kaasnevate probleemidega – võimaldavad hoiustada suurel hulgal pakke väikese pinna peal, toimetavad paki koodi sisestamise peale kätte sekunditega ning paki saaja ei vaja paki saamiseks klienditeenindaja abi.

Cleveroni pakirobotid on oma olemuselt nii unikaalsed, et alates 2015. aastast oleme üle maailma esitanud üle 50 intellektuaalomandi taotlust. Lisaks on meil põhimõte, et müüme oma tooteid ainult enda kaubamärgi alt – kõik kliendi kasutuses olevad robotid kannavad ka Cleveroni logo.

Ettevõtte kasv peadpööritav

CleverFlex on maailma suurim robootiline pakirobot, mis suudab korraga hoiustada kuni 1200 pakki nii, et pakkide kättetoimetamine hoiustamiskohast kliendini käiks endiselt sekunditega. Cleveroni pakirobotite tööd jälgitakse kaughalduse teel ja tarkvaralised probleemid ükskõik millises maailma nurgas saab lahendada distantsilt Viljandi arenduskeskusest.

PackRobotit kasutab veebitellimuste kätteandmiseks maailma suurim jaemüüja Walmart, kes nimetab neid Pickup Toweriteks. Pärast edukat esimest katsetust viie robotiga 2016. aastal otsustas Walmart, et 2018. aasta lõpuks peab PackRobot olema 700 poes üle USA.

Viljandist pärit pakirobotid hakkavad teenindama 40% USA elanikest ehk umbkaudu 130 miljonit inimest, mida on 100 korda rohkem kui Eestis elanikke. Pickup Towerid teenivad USA-s iganädalaselt positiivset kajastust nii kohalikus kui ka sotsiaalmeedias esile tuuakse roboti kasutamise lihtsust ja ajalist säästu.

Cleveron on mõne aastaga kasvanud kolmekordseks. Kui 2016. aasta lõpus töötas ettevõttes 50 inimest, siis 2018. keskpaigaks on Cleveronis 147 töötajat. Firmal on kaks kontorit, üks Tallinnas ja teine Viljandis. 2017. aastal alustati Viljandis asuva arenduskeskuse laienemise plaanidega ning uus ehitis valmib 2018. a varasügisel. Tallinna kontor kolib aasta lõpuks suuremale pinnale.

369 ettevõtte seast valiti välja

Aasta ettevõte valiti EASi ja Eesti Tööandjate Keskliidu konkursi „Ettevõtluse auhind“ ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja konkursi „Konkurentsivõime edetabel“ parimate seast. Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsari sõnul on võitja puhul tegu justkui Leiutajateküla Lotte raamatu pildikesega. „”Kuskil Leiutajatekülas” mõtlevad leiutajad välja masinavärgi, mis teeb rõõmu kogu maailmale. Selliseid ägedaid näiteid otsimegi,” ütles Tamsar.

„Edukatesse ettevõttesse panustatakse palju aega, teadmisi ja raha ning sellega luuakse uusi väärtusi tervele Eesti ühiskonnale ja majandusele. Selleks, et ettevõtjatel jätkuks indu ja jaksu igapäevaselt panustada on tähtis neid märgata ja tunnustada,“ ütles Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman. Ta märkis, et ettevõtluse edendamine on meie kõigi kätes ja seda ei peaks tegema ainult mõnel päeval aastas.

Eesti parimate ettevõtete tunnustamise pidulikku galat korraldavad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Eesti Tööandjate Keskliit. 2018. aastal osales konkursil 369 ettevõtet. Konkurss on pikaajalise traditsiooniga ning igal aastal tunnustatakse Eesti parimaid ettevõtteid ning valitakse aasta ettevõte.