Aasta ettevõte valiti EASi ja Eesti Tööandjate Keskliidu konkursi „Ettevõtluse auhind" ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja konkursi „Konkurentsivõime edetabel" parimate seast.

„Tänavune aasta välisinvestor ja aasta ettevõte on toonud Eesti majandusse üle 200 miljoni euro välisinvesteeringuid. Just sellised välisinvesteeringud aitavad tuua Eestisse uusi teadmisi, luua uusi töökohti ning tõsta Eesti inimeste palku," ütles EASi juhatuse liige Sigrid Harjo ning lisas, et kõiki võitjaid iseloomustab ambitsioonikus ja suunatus ekspordile, mis on meie majanduse arengu aluseks.

EASi ja Eesti Tööandjate Keskliidu konkursi „Ettevõtluse auhind 2019" võitjad:

Aasta uuendaja - SK ID Solutions AS

Aasta eksportöör - Cleveron AS

Aasta pereettevõte - OÜ T-Tammer

Aasta disaini rakendaja - Evocon OÜ

Aasta välisinvestor - Estonian Cell AS

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja konkursi „Konkurentsivõime edetabeli 2019" võitjad:

Konkurentsivõimelisim suurettevõte 2019 - Merko Ehitus AS

Konkurentsivõimelisim väike- ja keskettevõte 2019 - CM Tallinn AS

Konkurentsivõimelisim mikroettevõte 2019 - Intelligentne Grupp OÜ

Noore ettevõtja tiitli ja sellega kaasneva 5000 eurose preemia pälvis Ampler Bikesi üks asutajatest Ardo Kaurit. Kaurit on krossisõitja ja tehnikahuviline, kelle kiiresti kasvava firma Ampler Bikesi elektrijalgrattad lähevad ekspordiks üle maailma.

Aasta ettevõtte valis esinduslik žürii, kuhu kuulusid: väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo, Eesti Panga president Madis Müller, Rektorite Nõukogu juhatuse esimees Mait Klaassen, Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi tegevjuht Kristiina Esop, Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse liige ja Chemi-Pharmi juhatuse liige Ruth Oltjer, Eesti Tööandjate Keskliidu juht Arto Aas, endine EASi juhatuse esimees Alo Ivask ja EASi ettevõtluse keskuse direktor Tanel Rebane.

Mis ettevõte on Estonian Cell?

AS Estonian Cell on Kundas asuv haavapuitmassi tehas, mis alustas tootmist 2006. aasta aprillis. Täiesti uue tehase rajamisinvesteeringu maht oli 153 miljonit eurot, mis oli seeläbi suuruselt teine välisinvesteering Eesti tööstusesse.

Ettevõtte omanik on Austria kontsern Heinzel Group. AS Estonan Celli haavapuitmassitehas on automatiseerimise musternäidis, mis võimaldab neil toota ligi 170 000 tonni puitmassi aastas. Nende toodangut kasutatakse paberitehastes Euroopas ja Aasias erineva kvaliteetpaberi toorainena. Estonian Cellis töötab 89 inimest, kokku annavad nad oma toodangu väärtusahelas tööd ligi 500-le inimesele.

Kogu toodetav puitmass müüakse erinevatele Euroopa ja Aasia paberitööstustele. Aasta keskmiselt eksporditakse umbes 30-sse erinevasse sihtriiki. Keskmiselt eksporditakse 75% toodangust Euroopa ja 25% Aasia klientidele. Nende puitmassi kasutatakse trükipaberi, kartongi, pehmepaberi ja erikasutuseks mõeldud paberi tootmises.