Sõnajalad on selle nädalavahetuse järel pannud müüki kaks Viimsis Miiduranna külas asuvat äsjavalminud maja, et valmistada end ette võimalikeks rahalisteks raskusteks, kuhu Aidu tuulepargi ümber käiv vaidlus neid lähiajal viia võib.

"Riik on tekitanud meile Aidu tuulepargis kehtestatud viibimiskeelu ja kohtusaagadega miljonitesse ulatuvat kahju. Samal ajal kui ametnikud meid kotivad, maksame Aidus olevate tõstekraanade eest 10 000 eurot päevas renti," kirjeldas Oleg Sõnajalg.

Ehitustegevus seisab, aga Sõnajalad muudkui maksavad

Lisaks nõuab riik neilt – hoolimata sellest, et ehitus on jõuga peatatud – iga kuu veel ca 10 000 eurot hoonestusõiguste eest ja kohustab neid lepingu järgi tuulepargi valmis ehitama nüüd juba 4 aasta jooksul 2023 kevadeks. Sõnajala sõnul sai alles möödunud nädalal üks tuuliku generaator viibimiskeelu tõttu poole miljoni euros suuruse kahju.

„Ega meil ei ole kuskil mitte mingisugust Vene raha ega välisraha ega mingisugust rikast onu – meie ressursid on suhteliselt piiratud. Need on pankadest tulnud,” põhjendas sammu Oleg Sõnajalg. Ta märkis, et Salme tuulepark toodab neile küll kassavoogu, kuid need kulud, mis neil praegu peal, käivad neile üle jõu, mistõttu tulebki vaba raha leida.


Äsja Viimsis valminud majad on 3-korruselised, kummaski on 7 tuba ning ühe maja maksumuseks on 1,58 miljonit eurot. Mõlema hoone katusel on ka helikopteri maandumisplats. Sõnajalad ise pole jõudnud nendes majades veel elada.

Esitasid dokumendid TTJA-le ära

„Need on meil uued majad. Nad sisuliselt on selles järgus, et meil on kasutusload, nad on viimistletud, aga ei ole veel viimast värvikihti seinas ja ei ole põrandakatteid maas,” rääkis Oleg Sõnajalg. Seetõttu pole ka treppe veel majadesse sisse pandud.

„Eks kogu meie elu ja tegevus on viimased kaks aastat seisnud, kaasa arvatud need majad ja praegu pole muud teha, kui need maha müüa,” lausus ärimees.

Sõnajala kinnitusel ei ole pangad neile veel survet avaldama hakanud. „Praegu on kõik rahulik, aga me näeme seda, et kui me täna ei tegutse, siis homme võib hilja olla – maju sa ei müü üle öö,” rääkis ta.

Mis puudutab täna Aidus toimuvat, siis valitseb seal Sõnajala kinnitusel status quo ehk kogu ehitustegevus seisab ja objektil viibimise keeldu rakendab Eesti politsei.

Möödunud nädala neljapäevaks esitasid arendajad ka tarbijakaitse ja tehnilise järelvalve ametile suurema osa kahe parki püsti pandud tuulikuga seotud dokumentidest, mis peaksid võimaldama ametil hinnata, millised tööd, mis arendajad tahavad pargis teha, on ohutustööd, mis aga ehitustööd.

Sõnajalgade uhked majad on ka varasemalt meediapilti jõudnud. Seda täpsemalt mullu aprillis, kui Eesti Ekspress kirjutas loos "Kuulsate naabrite tüli: majade suurused ajasid Sõnajalad ja Tõniste sõjajalale", kuidas Viimsi valla Miiduranna külas tekkis prominentsete naabrite vahel tüli, lahendus leiti alles kohtus.

Ka vale kõrgus

Tõniste arvates ehitasid Sõnajalad tema naabrusse teadlikult lubatust meetri võrra kõrgema maja. Eriti nörritav oli tema jaoks, et vald seadustas olukorra tagantjärele. Andres Sõnajala sõnul oli hoopis Tõniste see, kes oma maja liiga laiaks ehitas, ja on enda kannatustes ise süüdi.

„Projekt ei ole tagantjärele heaks kiidetud, vaid vead parandatud,“ selgitas Sõnajalg Ekspressile oma seisukohta ja lisas, et üldiselt oli ehituse ajal naabritega läbisaamine hea. Tema sõnul seisnes kogu segaduse uba selles, et majade eelprojekti sai ekslikult kirja vale kõrgus. Sealt „paljunes“ viga edasi ka ehitusloale.

Kohtuotsusest oli aga näha, et esialgsest projektist erinevad majad päris mitmes tükis: ehitamata jäeti vintskapp, rõdud tehti suuremaks, muutusid ka korruste plaanid, majade kõrgus ja piirdeaiad ei vastanud ehitusloa saanud projektile.

Valest kõrgusest on olnud juttu ka Aidu tuulikute puhul, mis on täna 221 meetrit kõrged, kuid kaitseministeerium ütleb, et on kooskõlastanud ainult 185-meetrised tuulikud.

Ekspressi andmeil ehitavad Sõnajalad Miiduranna külas veel teisigi maju, kus projekti muutmise probleeme on juba tekkinud.