Talleggi äridirektor Margus Venelaine sõnul algab ahjukanade müügi aeg novembri lõpus, tipneb jõulude ja aastavahetusega ning siis kerges langustrendis aeglustub kuni kevadelõpu grillihooajaks.

"Eestlased on väga suured kanasööjad ning külmemal ajal ostetakse ikka rohkem terve kana kaupa. Traditsiooniliselt on siga täna ikkagi tarbimiselt veel kanast ees, kuid mitte enam palju," sõnas Venelaine, kelle sõnul on hetkel Talleggil pakkuda kuute erinevas marinaadis ahjukana.

Statistika järgi tarbitakse täna sealiha umbes 20 protsenti rohkem kui sealiha. Kuid arvestades, et kanade ja broilerite kasvatamine on tunduvalt efektiivsem ja odavam, ei usu, et need tarbijanumbrid kaua sedasi veel seisavad.

Veneliane selgitab, et Talleggis on broileritoit ning vitamiinid nii hästi paigas, et oma parimal kasvuajal muundub 1,7 kilogrammi sööta üheks kilogrammiks linnukaaluks ehk siis sööb kana 1,7 kilo, võtab kilokese lihases juurde.

Kuidas valmib ahjukana?

Venelaine sõnul saabuvad kanad rümpadena Loo tootmisse kõikidest Talleggi farmidest. Kõige kiiremini oleks võimalik kana "süstida", maitsestada ja pakendada müügiks 20 minutiga, tavapäraselt läheb aga aega kauem.

Kanarümbad asetatakse esimese asjana liinile, mille keskel süstitakse suurte nõeltega kõikidesse lihastesse 10 protsendi ulatuses juurde soolvett, mis maitsestab liha ning muudab selle mahlasemaks.

Edasi korjatakse kanarümbad kokku suurde ratastega metallkasti ning valatakse neile selga grammi täpsusega kokkutimmitud maitseainete segu. Kast suletakse ning asetatakse masinakülge, mis mitme minuti jooksul kogu sisu kenasti segamini keerutab ning broilerid ära marineerib.

Edasi liiguvad broilerid juba pakendiliinile, kus kanad asetatakse ahjukarpi, kaetakse ahjukilega ning libistatakse juba reklaamkirjadega väliskotti. Edasi lähevad kanad juba müügipunktidesse.

TALLEGGI AHJUKANA FOTOGALERII:

TALLEGGI AHJUKANA VIDEO: