Sügisel tööd alustav kohalikel ja taastuvatel kütustel töötav jaam katab ligi 20% Tallinna kaugküttevõrgu soojusvajadusest ning rahuldab ligi 50 000 kaugküttega kodumajapidamise elektrivajaduse, teatas Utilitas.

Utilitase jaama juhi Andres Taukari sõnul toodi turbiin kohale Saksamaalt MAN Hamburgi tehasest ja selle paigaldamine on ettevõttele märgilise tähtsusega.

„Turbiin on jaama südameks ja meie jaoks tähendab see olulisse etappi jõudmist. Nüüd jätkatakse ehitustöödega, mis jõuavad lõpule tänavu hilissügisel. Oktoobris on plaanis jaam käivitada ja soojusenergiat tootma hakata,“ selgitas Taukar.

Ta lisas, et uue jaama põhikütuseks on kohalik puiduhake ja selle tulemusena toodetatakse ka suurem osa Tallinnas müüdavast soojusest mittefossiilsetest kütustest.

Utilitasele kuuluva Tallinna Elektrijaama kõrvale rajatav Väo 2 jaam asub Tallinnas Väo karjääris. Jaama peatöövõtja on Leedu ettevõte Axis Technologies, ehitusplatsil töötab igapäevaselt üle 100 inimese.

Väo 2 soojuslik võimsus on 76,5 MW ja elektriline võimsus 21,4 MW. Ehitusmaksumuseks kujuneb ligikaudu 65 miljonit eurot. Jaam hakkab soojusenergiaga varustama Tallinna ja Maardu linna, toodetav elektrienergia müüakse vabaturule.