Omniva juhatuse esimehe Joona Saluveeri sõnul on eestlased väga innovaatilised ja ootavad teenust, kus on võimalikult vähe kokkupuudet inimestega. „Sellepärast on pakiautomaat siiani olnud kõige populaarsem pakiteenuste osutamise viis Eestis ja suuresti ka Baltikumis, kus me tegutseme. Nüüdseks on saanud peaaegu lahendatud see nn viimase miili küsimus,” sõnas Saluveer. Viimase miili lahendusena näeb Omniva seda, et pakk, mida klient ootab koju, jõuab sinna pakiroboti abiga.

Projekt on loodud koostöös Mercedes-Benzi „Robovani“ ehk robotikaubiku ja Starshipi pakirobotitega. Starship Technologies tegevjuht ja asutaja Ahti Heinla ütles, et tal on hea meel, et süsteemi katsetatakse esimesena Eestis - kuigi nad soovivad vallutada maailma, siis on hea nö kodust alustada. Lisaks sellele teeb Kakumäel läbiviidava testi eriliseks ka päris klientide pakkide kasutamine, mis muidu jõuaksid postkontorisse. Test kestab kaheksa nädalat.

Mercedes-Benz Vans’i tuleviku transpordisuundade juht Stefan Maurer ütles, et e-kaubandus on tõusuteel ja seetõttu on tähtis edasi arendada ka pakkide kohaletoimetamise meetodeid.

Esimene kontakt Starshipiga oli Mercedes-Benzil 2015. aasta lõpus, 2016. aasta septembris tutvustasid nad „Robovan” kontseptsiooni Euroopas ja USA-s. Mercedes-Benz Vans’i viimase miili logistika juhi Steven Kasihi sõnul leidsid nad Starshipi juba enne, kui meedia firmast kuulis, ning kuna nende kaubiku näol on tegemist sarnase projektiga, pakkusid nad koostöö välja. Kaubiku väljatöötamist alustati 2016. aasta sügisel ning kokku kestis see umbes üheksa kuud.

Maureri sõnul on võimalik, et juba viie aasta pärast saab kaubikuid näha robotitega ringi sõitmas ja pakke kohale toimetamas. Euroopas näidatakse Maureri sõnul juba projekti vastu huvi üles, kuid seadusandluse järgi jõudmine võib võtta kauem aega kui Eestis. Projekti kulusid Maurer ja Kasih ei avaldanud.

Nii kaubikud, pakirobotid kui Omniva on Maureri sõnul ühendatud ühtsesse pilvesüsteemi, kus jälgitakse paki teekonda. Eestist loodetakse saada väga vajalikku informatsiooni, et projekti edasi arendada.