Endise Lutheri vineeri- ja mööblivabriku krunt oli veel enne eelmist suurt majanduskriisi legendaarse ärimehe Pjotr Sedini käes. Tal olid sellega suured plaanid. Lisaks kuulus talle Kohila vineerivabrik. Sedin on aastate jooksul hoogsalt kulutanud kohtuuksi. 2008. aasta suvel selgus, et kohtutäitur oli väga magusa Lutheri krundi täies mahus hinnaga 225 miljonit krooni ehk 14,38 miljonit eurot müüki pannud. Krunt läks OÜ Bannister kätte, mille otsad viivad Briti Neitsisaartele, omanikuks Solway Real Estate Limited. Kõnealused Vineeri 6 ja Vineeri 8 on alles hiljuti taas omanikku vahetanud.

Esmalt aga maa-alast endast. Detailplaneeringu järgi on kesklinnas Pärnu maantee, Tatari tänava, Vana-Lõuna tänava ja Vineeri tänava vahelises kvartalis võimalik ehitada maa-alale kokku kuni 14 omavahel plokistatud kuni 12 maapealse ja kahe maa-aluse korrusega äriruumidega korterelamut ning kaks kuni nelja maapealse ja kahe maa-aluse korrusega ärihoonet. Detailplaneering hõlmab 4,82 ha suuruse maa-ala.

Ühtlasi määratletakse detailplaneeringuga tingimused planeeritaval alal asuvate hoonete, sealhulgas kultuurimälestiseks tunnistatud hoonete - A/s A. M. Luther Vineeri- ja Mööblivabriku tööstushoonete, katlamaja, elektrijaama ja veetorni - ärihooneteks ümberehitamiseks.

Tervest kvartalist võiks kirjutada pikemalt, sest kogu krunt, sealhulgas Vineeri 6 ja 8, on vahetamas omanikku. Peagi on see Bannisteri asemel seitse kuud tagasi loodud Luther Factory Holdingu käes, mis omakorda kuulub Triple Net Capitalile. Viimase omanikud on Heiti Riisberg ja Andres Urb. Eesti kapitalil põhinev arendaja on palju tegutsenud Peetri alevikus, aga ka mujal. Neile kuulub peagi kõik see, mis varem oli Bannisteri oma. Kokku 80 000 m², lisaks maa-alune parkimine.

Andres Urb selgitab, et kuna arendustegevus on viimasel ajal läinud aina rohkem kvartalite põhiseks, siis just seda nad ostes silmas pidasid. „Et tagada parima keskkonna olemasolu kas siis korteriostjatele või äripindade üürnikele," ütleb Urb. Ta lisab, et tehing ootab „teatavate eeltingimuste täitumist".

Lutheri kvartali detailplaneering on kehtestatud tükk aega tagasi. Praegu on juriidilises mõttes omanikuks veel Bannister OÜ ja Urbi sõnul on firma teinud maksimaalselt kõik, et neid maju võimalikult hästi säilitada.

„Teadaolevalt ei olnud nende seisund juba tänase omaniku kätte jõudmise hetkeks väga hea. Samas peab arvestama, et tegemist on kultuurimälestisega ja seega peab olema ka renoveerimine põhjalikult läbi mõeldud ja ülejäänud kvartalit arvestav, nii visuaalselt kui ka funktsionaalselt," ütleb Urb.

Vineeri 6 ja 8
Omanik: Luther Factory Holding OÜ

Pindala: Vineeri 6 – 1868 m², Vineeri 8 – 977 m²

Otstarve: Ärimaa (100%)

Uus kontseptsioon

Triple Net Capital on loonud viimasel aastal kvartalile uut kontseptsiooni. Püsima peab planeeringu raamides, aga arvesse peab võtma viie aastaga muutunud kesklinnale tüüpilist nõudlust.

„Heaks näiteks viie aasta taguse detailplaneeringu mugandusest on väiksemad korterid kui planeeringus ja mõningane büroomaht antud asukohas harjunud olevatele idufirmadele. Samal ajal olles terviklik kvartal või campus koos söögikohtade ja muude teenustega, mis on antud piirkonnast puudu," rääkis Urb.

Merko ehitatav Uus-Veerenni kvartal toob nõudlust oluliselt juurde. Lutheri kvartali jaoks on Urbi sõnul eriti oluline ka kvartali keskel olev poole hektari suurune roheala, mis on südalinna asukohta arvestades unikaalne.

"Tegemist on pikaajalise projektiga ja kuna oleme hetkel planeerimise faasis, ei ole kriis meie suurt plaani mõjutanud peale selle, et teatavad protsesid on pikenenud ettevalmistavas faasis."

Kokkuvõte: väga oluline kvartal võib tugeva arendaja toel ärgata uuele elule.