Soo tänav 9 rahva jaoks algas suurem jama mõne aasta eest, kui valiti oma maja arendajaks Margus Laikask, kes siis hakkas OÜ Veluur kaudu renoveerimistöödega tegelema.

„Firma sai pööningu, kuhu sai ehitada kaks korterit. Kuna paberil olid korterid juba Veluuri nimel, siis sai neid kohe ka realiseerima hakata. Ehitati valmis, müüdi maha ja selle raha eest pidi kogu maja renoveeritama, kuid majas pole Laikask praktiliselt midagi lõplikult valmis ehitanud. Katuse tegi, seda oli uute korterite pärast hädasti vaja, ja mitte kõige parema kvaliteediga ehitatud,“ rääkis korteriühistu Soo 9 juhatuse liige Toomas Pässa Delfi Ärilehele.

Töödega alustati 2012. aasta sügisel, kuid kuni 2013. aasta augustini tegeleti Pässa sõnul ainult katusekorterite ehitamisega ning maja heaks tehtavatest töödest jõuti ühele poole ainult uue katuse paneku ja kanalisatsioonitorustiku vahetusega. Töövõtulepingu järgi oli aga paika pandud, et 2013. augustiks on kõik tööd ühel pool.

„Maja fassaad on pooleli, rääkimata keldrist, hoovist, uuest elektrisüsteemist jne. Vähemalt 50 protsenti on lubatust tegemata. 50-60 tuhat tuleb kokku tööde maksumuseks,“ kirjeldas Pässa praegust olukorda, lisades, et tegelikult oli juba 2013. aasta kevadeks pilt üsna selge, et kokkulepitust kinni pidada ei kavatseta.

Pässa sõnul pole Laikaske kunagi olnud raske tabada. „Ta võtab alati telefoni vastu ja jätab alati konstruktiivse partneri mulje. Tegelikkuses on tegemist aga kahjuks nn. „tühja pintsakuga“, kelle lubadused pole juba ammu tõsiseltvõetavad,“ kirjeldas ta oma kogemust.

Korteriühistu pöördus ka kohtusse

„Tal oli üks projekt Mulla tänaval, kus on probleemid siiani, ja sellel objektil oli üks korter müümata. Mõtlesime, et saame sellele kohtuliku hüpoteegi peale panna, siis oleks tal olnud seda ilma meiega koostööd tegemata raskem müüa. Ta suutis seal siiski kokkuleppele saada ja korteri maha müüa. Meil polnud enam mõtet asja kohtus hoida, oleksime raisanud ainult raha ja aega selle peale,“ rääkis ta.

Pärast kohtusse pöördumist, ilmus Pässa sõnul Laikask kiirelt välja ja sõlmis Soo 9 korteriühistuga uue kokkuleppe, mille kohaselt oleks kogu maja pidanud valmis olema tänavu septembriks. Pässa tõdes, et polnud kõige suurem üllatus, et seda ei juhtunud.

Lisaks ajakirjandusse pöördumisele näeb Pässa ühe võimalusema veel pöörduda Laikase kui eraisiku vastu kohtusse, kuna mees on teinud valesid juhtimisotsuseid. „Probleeme on temaga mitmel pool erinevatel objektidel kogu linnas. Kui ma kevadel nägin kuulutust, et ta otsib uusi objekte, siis see lõi harja punaseks ja tekkis taas tunne heauskseid inimesi natuke valgustada,“ jätkas ta.

Maja valmis saamiseks tuleb ilmselt laenu võtta

Ja nüüd, pärast vahepealsete lootuste purunemist, tõmbaski Soo 9 korteriühistu eile õhtul üles plakati, millel hoiatatakse laiemat avalikkust Laikase eest. Korra on see plakat möödunud kevadel juba üleval olnud, kuid siis pöördus Pässa poole Mupo, kes käskis plakati maha võtta ning tegi ka 60 eurot trahvi, sest tegemist olevat mitte informatsiooniga objekti ehitaja koha, vaid hoopis reklaamplakatiga.

„Kui plakat üleval oli eelmisel aastal, siis päästsin paar-kolm korteriühistut ära. Helistati ja küsisiti, et mis värk on. Tutvustasin neile kõigile suurima heameelega Laikase tööstiili,“ rääkis Pässa.
Plakatist oli toona kasu nii palju, et Laikask ilmus koheselt välja ning lubati hommepäev töödega pihta hakata. Mingi osa maja tänavapoolsest seinast valmiski, kuid kuna sellest on praeguseks hetkeks juba aasta möödas ja peale seda on olnud vaikus, siis oli majarahva hinnangul aeg plakat uuesti üles riputada.

Pässal oli viimane kontakt Laikasega umbes poolteist kuud tagasi, mil oli jutuks uue välisukse paigaldamine. „Välisuks läks 1700 eurot maksma. Ütlesin juba järjekordset uut kokkulepet pakkuvale Laikasele, et enne kui hakkad uusi tühje lubadusi heldelt jagama, siis hea tahte märgiks maksa näiteks nädala jooksul see summa ära. Ta ei maksnud ja paraku läks nii, et ühistu maksis selle ukse eest ise. Peale seda läks Laikask jälle „talveunne“, kus mina teda enam tüüdanud ei ole,“ lisas ta.

„Ega siin midagi head väga loota pole, kavatseme ühistuga ise laenu võtta ja ehitama hakata. Ettevalmistused selleks on tehtud,“ võttis Pässa olukorra kokku.

Laikask: ei oska öelda, millal tööd tehtud saavad

Ärileht rääkis ka Margus Laikase endaga, kes möönis, et Soo 9 objektil on asjad tõesti kehva pöörde võtnud.

„Seal oli selline õnnetu juhus, et firma, kes pidi need ehitustööd ära tegema, jättis need tööd pooleli, ehitas mingit moodi korterid valmis ja kõndis maja pealt minema,“ rääkis ta, lisades, et ühistuga sai kokkulepitud, et võtame need kohustused üle ja teeme need tööd ära.

Laikask, kes kuulub ka Keskerakonna ridadesse, tõdes, et lepignu järgi tuleb neil see objekt ära lõpetada. „Asi on käinud kohtus, kuid kohus ei võtnud asja menetlusse, sest meil on kehtiv leping ja kahju ei teki enne kui leping on lõpetatud. Tänase päeva seisuga on leping lõpetama,“ selgitas ta.

Laikask ei eita, et algne lepingutähtaeg on küll üle läinud, kuid samas kehtiv leping on olemas ja asi juriidiliselt korrektne.

Plakati suhtes kavatseb Laikask käituda sama moodi, kui eelmisel korral ehk pöörduda linnavalitsuse ja mupo poole. „Antud tegevuse näol on tegemist isikuandmete töötlemisega, selleks peab olema minu nõusolek,“ ütles ta.
Korteriühistu juhib avalikkuse tähelepanu arendaja tegematajätmistele maja külge kinnitatud plakatiga