Kallase advokaat Jaak Siim vastas kohtunik Liina Pohlaku arupärimisele tema kliendi puudumise kohta istungilt, et Kallas on oma elukohas Šveitsis ega saa tervislikel põhjustel kohtusse kohale tulla.

Samas märkis Pohlak, et Kallas viibib ju pidevalt Eestis, viimati käis ta siin näiteks 3. märtsil arsti juures, samuti veebruari lõpus. Pohlaku sõnul jääb kohtule arusaamatuks, miks oli vaja Kallasel Šveitsi sõita, kui tema tervis on nii kehv.

Siimul ei olnud kohtule esitada ühtegi dokumenti, mis kinnitaks Kallase tervisetüsistuste tekkimist. Samuti ei osanud vandeadvokaat öelda kuupäeva, mil Kallas Eestist lahkus.

Kallas on kohtu all karistusseadustiku paragrahvi 389 lõige 1 ja 2 alusel. See on maksukohustuse varjamine ja tagastusnõude alusetu suurendamine. Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab Kallast maksukuriteos, mille tagajärjel jäi riigile laekumata üle 410 000 euro makse. Süüdistuse järgi ostis Kallase ettevõte 2011. aasta kevadel Tallinnas, Tornimäe kvartalis ligi pool miljonit eurot maksnud korteri ja deklareeris selle äripinnana, kuigi tegelikult elas seal Kallas ise.

Kallas esitas süüdistuse järgi maksuametile valeandmeid, mille kaasabil taotles tema ettevõte riigilt alusetult tagasi 80 948 eurot käibemaksu ja jättis erisoodustuselt tasumata 331 990 eurot tulu- ja sotsiaalmaksu.

Pikemalt loe Äripäevast!