Baru saare lähedalt leitud San Jose pardal võib olla erinevatel hinnangutel 1,5 kuni 17 miljardi dollari eest varandust.

Britid lasid San Jose põhja 1708. aastal, kui see transportis 11 miljonit kuld- ja hõbemünti, smaragde ja muid vääriskive, et rahastada Hispaania sõda Suurbritannia vastu. Koorem ei jõudnud kunagi Hispaaniasse. San Josest sai aga ajaloos üks legendaarsemaid ja tagaotsitumaid laevavrakke. Seda on püütud palavikuliselt leida. Laeva pardal hukkus 600 meeskonnaliiget.

Kolumbia president Juan Manuel Santos teatas eelmisel nädalavahetusel, et San Jose asukoht on tuvastatud. Ta ütles ka, et Cartegena linna luuakse selle teemaline muuseum, kuhu säilinud esemed välja pannakse. Ilmusid ka esimesed pildid San Josest.

Kes aga varanduse endale saab? Olgu selle väärtus siis 1,5 miljardit, 4 miljardit või 17 miljardit dollarit. 1981. aastal väitis USA ettevõte Sea Search Armada, et nad on San Jose uppumise asukoha kindlaks teinud. Kolumbia valitsus lubas seejärel, et teevad ettevõttega võimaliku tulu pooleks 50/50. Valitsus taganes hiljem oma lubadusest ja ütles, et nad soovivad siiski 100% kogu varandusest. 2011. aastal saigi Kolumbia valitsus USA kohtus õiguse. Siiski selgus, et tegemist ei olnud kohaga, kus lebas San Jose.

Hispaania välisminister teatas hiljuti, et omaniku juriidiline staatus on veel lahtine. Nädalavahetusel kohtuski see minister Kolumbia kolleegidega. Hispaania püüab väita, et ÜRO seaduste kohaselt on neil õigus sellele aardele. Nende väites on vaid üks viga - Kolumbia ei ole leppele alla kirjutanud ning tehniliselt ei ole neil selle seadusega midagi pistmist.

Läheb aega enne kui saab selgeks, milline varandus merepõhjast kätte saadakse ja kellele see kuuluma saab. Elu nagu mingis piraadimuinasjutus.

Sellised tagasihoidlikud fotod on aardelaevast jõudnud meediasse.