Münti saab oma silmaga näha Ajaloomuuseumis esmaspäeval ja teisipäeval, teatas Eesti Mündiäri. Kes muuseumisse kohale ei jõua saab pilte vaadata Ärilehe galeriist:

1794. aasta hõbedollar “Flowing Hair” (“Voogavad juuksed”) oli esimene USA-s tollase pealinna Philadelphia rahapajas vermitud dollar, mida hoidis käes ka Ameerika esimene president George Washington. Teadaolevalt on tegemist kõige paremini säilinud 1794. aasta hõbedollari eksemplariga.

2016. aastal pakub Euroopa üks suuremaid mündilevitajaid Samlerhuset Group ainulaadset võimalust münti vaadata kaheksas Euroopa pealinnas.

Prahast Londonisse

“Flowing Hair” näitus alustas ringkäiku veebruaris Prahast, sealt edasi peatus vaid paar päeva Varssavis ja nüüd – Tallinnas. Siit liigub münt Helsingisse, Stockholmi, Oslosse, Dublinisse ja Londonisse.

“1794. aasta hõbedollar on üks kõige märgilisemaid münte USA numismaatikas ja tegelikult ka kogu raha ajaloos,” kommenteeris Eesti näituse korraldaja, Eesti Mündiäri juhataja Monica Kitsing. “Mündil kujundatud jumalanna Liberty figuur sümboliseerib vabadust ehk õigust, mille alusel loodi uus riik. Jumalannat ümbritsevad viisteist tähte sümboliseerivad Ameerika Ühendriikide 15 osariiki”.

Kui 1947. aastal müüdi “Flowing Hair” münt oksjonil 1250 dollari eest, siis 24. jaanuaril 2013. aastal kerkis unikaalse dollari hind juba 10 016 875 USA dollarini.

Tegemist on seni maailma kalleima mündiga, mis on kunagi oksjonil müüdud. Mündi ostjaks osutus maailma suurima Ameerika müntide kollektsiooni omanik – Ameerika ärimees Bruce Morelan, kes alustas kollektsioneerimist juba kuueaastasena.

“Amon Carteri kollektsiooni 1794. aasta hõbedollar “Flowing Hair” on olnud minu unistuste münt alates sellest hetkest, kui nägin selle trükitud pilti. Igatsesin saada selle mündi omanikuks, kuid see oli aastakümneid maailmaklassi kollektsioonis luku taga. Kui see lõpuks aastate möödudes turule ilmus, mõtlesin välja viisi, kuidas münt endale saada, ja ostsin selle oma esialgse dollarite kollektsiooni ehteks. See on ainus münt, mille hind on oksjonil või otsemüügil ületanud 10 miljoni dollari piiri,” ütles Morelan.

Iseseisvusdeklaratsiooni esimese tiraaži plakat

Peale maailma kõige kallima mündi näeb näitusel ka USA Iseseisvusdeklaratsiooni esimese tiraaži plakatit, ehk ühte nendest plakatitest, mis 1776. aastal trükiti Iseseisvusdeklaratsiooni originaalist eesmärgiga levitada seda üle riigi rahvale tutvumiseks. Näitusel eksponeeritava Bostoni plakati väärtus on neli miljonit USA dollarit.

“Me oleme äärmiselt tänulikud Bruce Morelanile ja Brian Hendelsonile, kes andsid meile võimaluse maailma kalleimat münti koos Iseseisvusdeklaratsiooni plakatiga Eesti rahvale näidata. Kuigi näitus kestab ainult paar päeva, loodame, et kõik huvilised saavad harukordseid eksponaate oma silmaga näha,” ütles Kitsing.

Täna ja homme saab haruldast münti oma silmaga näha Tallinnas Eesti Ajaloomuuseumis (Suurgildi hoone, Pikk 17). Näitus on avatud esmaspäeval, 22.veebruaril kl 14-18 ning teisipäeval, 23.veebruaril kl 10-17. Näitusele sissepääs on tasuta, kuid korraldajad soovitavad huvilistel võimalusel näitusele eelnevalt registreerida siin.