Lanai saart teatakse peamiselt sealsete ananassikasvatuse poolest. See on üks väiksemaid ja vähem külastatavaid Hawaii saari.

1922. aastal ostis saare James Drummond Dole, kes hakkaski saarel ananasse kasvatama. Ta maksis toona maa eest 1,1 miljonit dollarit. Mees muutis saarel palju - lasi ehitada teid, sadama ning majad oma töölistele. Siit eksporditi 65 000 tonni ananassi aastas. Dole oli lahke tööandja, kelle moto oli „kui sul on õnnelikud töötajad, siis kasvavad paremad ananassid." Muuhulgas ehitas ta töötajaile saarele ka golfirajad. Elu Lanail oli hea.

1992. aastal oli olukord aga muutunud. Ananassi pakuti turul palju ning see viis hinna alla. Lanai ei suutnud enam sellega võistelda ning ettevõte pidi uksed sulgema. Saar müüdi miljardär David Murdockile. Tema otsustas, et saar peaks fookuse pöörama turismile ning ehitas kaks suurt kuurorti.

Murdocki panus turismile osutus aga valeks ning see investeering röövis mehelt 20 kuni 30 miljonit dollarit aastas. 2000ndate keskel hakkas ta koondama töötajaid ning tõmbas saarel vaikselt otsi kokku. Hooned hakkasid lagunema ning seis oli nutune.

2011. aastal ütles mees saare ajalehele, et otsus Lanai ära osta oli tema elu halvim äriotsus. Ta pani Lanai müüki. Kohalikud hakkasid kartma, et saar müüakse maha osadena või et tuleb kuurorti arendaja, kes lööb elu saarel segamini. Erilist paanikat tekitasid jutud, et Lanaist on huvitatud Vene oligarhid ning üks šeik.

Lõpuks ostis selle aga Larry Ellison.

Saarel elab 3200 inimest, suur osa neist Lanai City territooriumil. Ellison ostis 1/3 saare asukate kodudest, kaks Four Seasonsi hotelli, Dole'i pargi (linna keskväljak) ning selle ääres asuvad hooned. Ta omab ka rahvamaja, ujulat, teatrit, kauplust, kaht golfiväljakut, vee-ettevõtet, reoveepuhastit ning saare surnuaeda. Tal on üle 32 200 hektari maad. Saarel on kokku veidi alla 36 500 hektari maad.

Ellison hakkas aga kohe tegutsema. Ta ostis lennuoperaatori, kes hakkas inimesi vedama Lanai ja Honolulu vahel. Saarel on vaid käputäis ettevõtteid, mis ei kuulu Ellisonile ning ei maksa talle renti. Nende väheste seas on tankla, kaks panka, autorendi firma ning kohvik Coffee Works.

Kas ta teeb seda kõike selleks, et endale ja oma rikkuritest sõpradele kena puhkamispaik luua? Siiski mitte. Palju näiteb seegi, et saare katoliku kiriku liikmed palvetavad tihti, et härra Ellisonil hästi läheks.

Mehel on saarega tegelikult suurejoonelised plaanid. Ta lõi ettevõtte Pulama Lanai ning ehitab kolmandat kuurorti. See saab asuma siiani veel asustamata edelaosas. Ta ehitab ka 50 eramaja, mil igal ühel on 2 hektarit maad. Tal on plaanis laiendada saare lennujaama, et see suudaks vastu võtta otselende.

Lanai kasv on jäänud selle taha, et puhast vett on saarel limiteeritult. Ellison ehitab viimase sõna veepuhastusjaama, et vett oleks rohkem.

Ellison plaanib Lanai Cityt laiendada ning ehitada energiapargi, kus elektrit toodaksid päikesepaneelid ning vetikad.

Ta plaanib ka põllumajandusele elu sisse puhuda. Põldudel saavad olema sensorid, mis kontrollivad nii väetamist kui kastmist. See võimaldab Lanai elanikel kasvatada endale toitu ning lõpuks hakata vilju ka eksportima. Täna ja eelnevalt on Lanai oma toidukraami saanud igal nädalal Oahust, kust see pargastega kohale tuuakse.

Ellison loodab, et elanike arv saarel kasvab 6000ni. Juttu on olnud lilleistandustest ja veinitootmisest. Mees toob saarele ka parema tervishoiuteenuse. Kohalikele on loodud tenniseakadeemia. Saarel on filmistuudio ja palju muud.

Ellison on elu Lanail muutnud väga oluliselt. Kõigest kuu aega pärast saare ostmist oli varem tööpuudusega hädas olnud paiga vastav näit vaid 1,2%.

Saare „Jumal" lõi suveprogrammi keskkoolilastele, et aidata neil saada sisse kolledžisse. Tema omanduses olev veekeskus pakub tasuta aeroobikatunde, Pilatest ja ukulele mängimise õpet. Kohalikul koolil on oma jalgpalliväljak, kus saare ajaloos esimest korda on võimalik mängida kodumänge.

Oracle looja innustab kohalikke elanikke ise oma ärisid avama.

Siin võibki jääda nimetama seda, mida mees saarel muutnud on. Ta soovib muuta Lanai 100% „roheliseks" ja populaarseks turismiatraktsiooniks.

On üks vana nali. Küsimusele „Milles seisneb Larry Ellisoni ja Jumala erinevus?" kõlab vastus - Jumal ei arva, et ta on Larry Ellison. Ego on mehel suur küll, kuid saare elanike jaoks on tema näol tegemist tõepoolest Jumala kehastusega. Prohvetiga. Nad armastavad teda palavalt ja palvetavad, et tal kõik hästi läheks.