Küsimusele, mis põhjusel otsib hulk maksuametnikke läbi veippoodi Happy Juice, vastas MTA kommunikatsioonijuht Rainer Laurits, et MTA ametnikud teevad praegu järelevalvet alternatiivsete tubakatoodete maksumärkide osas. Täpsemalt öeldes kontrollitakse, kas e-sigarettide vedelikel on maksumärgid peal ja pakendinõuded on täidetud.

Nimelt on alates 1. jaanuarist kohustus maksta aktsiisi ka e-sigarettide vedelikelt ja alates 1. aprillist ei tohi enam olla müügis maksumärgita e-vedelikke.

Kas maksuametnikud kontrollivad nüüd kõiki e-tubakatoodete müüjaid või oli neil põhjust külastada just seda konkreetset poodi, MTA kommunikatsioonijuht ei täpsustanud. "Järelevalvet teeme vastavalt oma riskianalüüsile. Võimalike rikkumiste osas saame täpsustada, kui oleme menetlused läbi viinud."

E-sigarettide müüja Nicorex Baltic OÜ juhatuse liige Sven Kotke lisas avaldatud uudisele, et täna ei oska inimesed maksumärke veel jälgida. "Kindlasti on segadust ka ettevõtete ja müüjate seas, sest turul on väga palju muudatusi ning teadlikkus on veel väike. Selles kontekstis on EMTA reidid väga vajalikud. Palume tarbijatel jälgida, et ostetavate toodete pakendid oleksid kindlasti eestikeelsed ja hoiatussiltidega, samuti peavad pakendid sisaldama eestikeelset infolehte. See on esimeseks ohutu toote eelduseks. Lisaks peavad kõik vedelikud olema läbinud laborianalüüsid, registreeritud Terviseametis ja Euroopa tubakatoodete registris. Kõigi täidetud nõuete puhul saab tarbija olla kindel, et kasutatav toode on tervisele võimalikult ohutu," selgitas Kotke.