Kell on mõni minuti pärast kaheksat hommikul. Meri sillerdab. Tuult ei ole ega tule. Kihnu Rooslaiu talu peremees ja kutseline kalur Aivar Pajumaa tõmbab 5,5-meetrise kalapaadi mootori käima. Talu perenaine, samuti paberitega kalur Taimi Vahkel ning Ärilehe reporter ja fotograaf ronivad paati. Sõidame võrke välja võtma. Saarelt on võrkudeni viis-kuus kilomeetrit. Paat põriseb, kajakad saadavad meid lootusrikkalt.

Kala läheb enda tarbeks ja saare külalistele müügiks. Rooslaiu rahvas on oma taluhoovi isegi müügikioski püsti pannud. Sealt saab osta suitsukala, värsket leiba ja saia ning koduõlut. Perenaise küpsetatud leivapäts on mitu korda suurem kui poeleib ja maksab viis eurot, saiapätsi – too erineb poesaiast nagu kägu seast – eest peab välja käima neli eurot. Mõlemad maitsevad imehästi.

Fotogalerii: