Ligikaudu sada Nõmme elanikku vaidlesid täna ägedalt Infortari esindajatega ettevõtte plaanide vastu ehitada kaitsealusesse parki kortereid. "Tõstke käsi üles, kes ütleb jah arendaja plaanile?" palus üks kohalik härrasmees ligi kolm tundi kestnud debati lõpuks. Saalis ei kerkinud mitte ükski käsi.

"Täna saime saalist väga selge negatiivse hoiaku arendaja plaanide osas," tõdes Nõmme linnaosa vanem Tiit Terik. "Me arvestame sellega," lubas ta.

Lisaks kultuurikeskuses toimunud infotunnile saadeti sel nädalal Nõmme elanikele küsitluslehed, et saada teada elanike arvamust Sanatooriumi pargis asuvate hoonete renoveerimise projekti puudutava detailplaneeringu kohta. "Juhul kui inimesed ütlevad ei, siis selle plaani järgi peab linnavalitsus Vabaduse väljakul otsustama," sõnas Terik.

"Eks siis tuleb lahendusi edasi otsida nii, et see ala korda saaks ja inimesed rahul oleks," sõnas linnaosa vanem. Tema hinnangul oleks üks parimaid lahendusi sotsiaalobjektina hooldekodu, siis poleks vaja detailplaneeringut teha ja omanik võiks kohe töödega alustada.

Infortari tegevjuht Jaan Tamm lausus, et kui rahvahääletus tuleb negatiivne ja kui Nõmme linnaosa valitsus võtab seda arvesse nende ettepanku suhtes, siis nad kortereid ei ehita. "Mingisuguseid jokk-skeeme me ei kavatse välja mõtlema hakata," lubas Tamm.

Ta ei välistanud ka objekti mahamüümist."See objekt ei ole Infortari jaoks mingisugune strateegiline investeering. See on üks väga konkreetne kinnisvara projekt ja kui ta ei realiseeru sellisel viisil nagu me alguses planeerisime, siis on variant, et selle ostab välja Nõmme linnaosa valitsus või mõni teine erainvestor, kellel on parem idee," rääkis Tamm.

Nõmme halduskogu ja riigikogu keskkonnakomisjoni liige Rainer Vakra arvas, et Infortar ei peaks objektist loobuma, küll aga kasumiootuses alla tulema. „Nad peavad leidma koostööpartneri ja võimaluse, millega nad arvestasid sellel hetkel, kui nad selle kinnistu ostsid."

Vakra arvates peaks Infortar vajadusel tõepoolest kasumiootustes alla tulema või kasumi
täiesti nulli arvestama ning hea, kui nad projektiga kahjumisse ei jää, sest kellegi
toonased rumalad ostused tuleb ettevõttel kinni maksta.

„See ongi äri, aga selge on see, et reeglid kehtivad kõigile," märkis ta ja lisas, et muutunud majandusolukord ei anna Infortarile õigust oma esialgsest plaanist taganeda ning tervisekeskuse ja eakate hooldekodu asemele kortereid ehitada.

Tallinki suuromanik AS Infortar ostis seitse aastat tagasi 6,4 miljoni euro eest Hiiu endise tuberkuloosisanatooriumi hooned, et rajada olemasolevatesse hoonetesse perearsti- ja taastusravikeskus, kuid tänaseni pole ehitustegevust alustatud. Ettevõte selgitab ehitamise viibimist, et vahepealse majandussurutise tõttu loobus projektis osalemisest nende tervishoiuteenuseid pakkuv koostööpartner. Infortar pakub selle asemele nüüd korterite ehitamise plaani. Sanatooriumi park on riikliku kaitse all, seetõttu on sealsete hoonete taastamine tundlik teema.