Käesoleval nädalal toimus Tallinnas Telliskivi loomelinnakus noorte 14-19-aastaste tehnoloogiahuvilistest leiutajate suvekool Hüppelaud. Rahvusvahelise kogemusega mentorite juhendamisel ehitati loetud päevadega oma ideest valmis toode või teenus. Suvekoolis osales üle 60 õpilase 24 koolist üle Eesti, samuti mõned väljaspool Eestit õppivad noored.

Eesti 2.0 kaasasutaja ja ürituse peamentori Hardi Meybaumi sõnul said tiimid valmis muljetavaldavate toodetega. "Noorte ideed on väga ambitsioonikad ja eraldi tunnustamist väärib fakt, et nii lühikese ajaga suudeti need ka realiseerida. Eelmise aasta kogemusest õppides lisasime sel aastal programmi praktilised programmeerimise, disaini ja riistvara ehitamise töötoad, mis hõlbustasid osalejate jaoks toodete edukat arendamist."

Noored tegutsesid 4-7-liikmelistes tiimides ja neid juhendasid ettevõtete asutajatest ja spetsialistidest mentorid TransferWise'ist, Taxifyst, GrabCADist ja Starshipist. Mentorite ülesanne oli aidata õpilastel kaardistada probleeme ning otsida neile praktilisi ja samas loomingulisi lahendusi. Kokku loodi kümme tiimi, kellest kolm tegeles riistvaratoodete ehitamisega ning ülejäänud lõid mõne tarkvaralahenduse.

Inimese liikumisele reageerivate nutikate kardinate looja tiim CurtainWise sai inspiratsiooni elust enesest. "Ennetamaks probleemi, kus hommikuti paistab ere päike tuppa sisse, tekkis meil mõte kardinatest, mis sulguvad õhtul automaatselt laelambi süütamise peale. Selleks, et idee realiseerimiseks kõik komponendid toimima saada, kulus nii aega kui (intensiivset) mõttetööd." CurtainWise'i meeskonnal aitas oma põhjalike elektroonikateadmistega fookust hoida Ronald Tammepõld, kes tegutseb pakiroboteid arendavas ettevõttes Starship.

Mobiilset isikutuvastust arendav PocketID tiim jõudis oma ideeni samuti isikliku kogemuse põhjal. "Vältimaks olukordi, kus ID-kaart ei pruugi alati olla kaasas või on hoopis kadunud, tekkis mõte asendada kaardid mobiilse rakendusega. Kui SmartID tuvastab isiku arvutisüsteemide jaoks, siis PocketID tõestab isikut teistele inimestele. Näiteks saab turvamees skanneerida rahvarohkel üritusel külastaja telefonis PocketID genereeritud QR-koodi alusel tema isiku tõendamaks, et ta on piisavalt vana või kas on tegu sama isikuga, keda ta väidab end olevat," selgitas PocketID meeskonna liige Mirko Nõmmsalu. Tiimi aitasid idee realiseerimisel tarkvaraarendajatest mentorid TransferWise'ist ja Taxifyst.