Vatikani linnas on isegi oma kolmekorruseline tax-free luksuskaupade pood. Selle nimi on diskreetne, „Magazzino". See avati veidi enam kui kümne aasta eest endises rongijaamas. Sealt saab muuhulgas nii Chaneli lõhnu kui vingeid kingi.

Tänane paavst Franciscus, keda kutsutakse Inimeste Paavstiks ja Vaeste Paavstiks ei huvitu luksusest karvavõrdki. Mis sest, et tal on kulutada 8 miljardit dollarit. See on radikaalselt erinev tema eelkäijatest. Ta ei ole anti-kapitalist, kuid kulutab mõistlikult.

2005. kuni 2013. aastani paavstiks olnud Benedictusel oli hüüdnimi Prada Paavst. Fotograafide kaamerasilma ette jäi ta enne Itaalia presidendiga kohtumist, kui ta päikeseprille valis. Paraku ei jäänud peale, kas tegu oli Gucci või Serengeti prillidega. Mees pöördus ka ühe parfüümitootja poole, et see toodaks lõhnaõli vaid talle. Tema elustiili kaitsvad inimesed ütlesid, et tõenäoliselt varjas mees sellega seda, et ta oli väga arg inimene. Johannes Paulus II-le omase karisma puudumise asendas ta välisega.

Kui tema ametist lahkus muutus kõik. Kui Benedictus võttis talle kord kingitud Ipod nano uhkusega vastu, siis Franciscus kinkis enda vähe kasutatud Ipadi ühele Uruguay koolile, et need selle oksjonil maha müüks. Selle hinnaks kujunes 30 500 dollarit.

Franciscus võttis ette ka Saksa piiskopi, kel on hüüdnimeks Blingi Piiskop. Mees oli kulutanud 31 miljonit dollarit, et renoveerida oma residents.

Nüüd aga vaatame, kui kontrastsed on erinevate paavstide elud:

Elukoht

Traditsioonide kohaselt hakkavad pärast uue paavsti valimist lossis kohe tegutsema sisekujundajad, et teha kõik uue liidri meele järele. Benedictus võttis ette suurelt. Tema käsul ja näpunäidete järgi kestis renoveerimine kolm kuud. Seal pidi olema uus raamatukogu tema 20 000 raamatule, isiklik hambaarstikabinet ning eraldi ruum tema klavri jaoks.

Franciscus ei öelnud kujundakjatele midagi - ta ei kolinud isegi lossi sisse. Boenos Aireses elas ta tagasihoidlikus korteris ning ka Vatikanis asus ta elama kolme-toalises ühiselamukorteris, St. Martha külalistemajas. Ta isegi sööb koos teiste külalistega. Siin tuleb välja ka tema ainus „luksuslik" erisoov. Kui teised joovad tavalist poemahla, siis tema saab värskelt pressitud apelsinidest jooki.

Suvekodu

Paavsti suvekodu Castel Gandolfo on vaid 10-minutilise helikopterireisi kaugusel. Johannes Paulus II viibis seal 27-st ametis oldud aastast kuuel. Ta lasi sinna rajada basseini, et suvekuudel oleks seal mõnusam. Benedictus veetis seal tihti kaks-kolm kuud järjest. Kes saaks teda süüdistada - see koht on üliilus, asudes Albano järve kaldal.

Franciscus ei ole selle paiga suur austaja ja käib seal harva. Töönarkomaanist paavst armastab puhkuse ajal kaua magada ja rohkem lugeda. Eelmisel aastal avas ta esmakordselt ajaloos suveresidentsi aiad külastajatele. Sel aastal saavad pileti ostnud külalised kaeda ka palees asuvaid kunstisaale.

Veel parem, ta käskis taasavada Vatikani antiikse ja kasutuseta raudteejaama, et huvilised saaksid linnakesse tulla stiilselt, aururongiga.

Auto

Franciscus vaatas ametisse astudes kohe üle autoparkla, et vaadata, millega tema alluvad sõidavad.

„Auto on töötamiseks oluline abivahend, aga palun valige tagasihoidlikum variant," ütles ta. „Kui sulle meeldibki uhkem auto, siis mõtle kohe lastele, kes surevad maailma eri paikades nälga."

Kui Benedictusele meeldisid Saksamaa lipulaeva Mercedese autod, siis Franciscus on numbriplaadi SCV1 (Status Civitatis Vaticanae 1) lasknud panna väga tagasihoildikutele autodele. Näiteks Hyundai ning Kia Soul.

Sel teisipäeval oli paavst Andrewsi Õhuväebaasis ning mees istus halli Fiat 500Li, millel olid aknaklaasid alla keritud.

Kui ta tööl ei ole ja mees Roomas ringi liigub, eelistab ta 30 aastat vana Renault'i, mil on selja taga üle 320 000 kilomeetri.

Kell

Mehe kohta ütleb palju kell, mida ta käel kannab. Franciscuse käel on näha olnud plastmassist Swatchi ja Casio kellasid, mis maksavad vähem kui Piibel.

Kaks enne teda ametis olnud paavsti armastasid veidi luksuslikumaid variante. Johannes Paulus II oli umbes 6000 dollarit maksev Rolex DateJust. Benedictus armastas Erhard Junghansu kella, mis maksab mõnituhat dollarit.

Siin toome aga sisse Vene õigeusu kiriku liidri patriarh Kirilli. Tema kodulehel oli ükskord foto, kus mees kandis 30 000-dollarilist Breguet kella. Kui sellele tähelepanu pöörati, siis töödeldi pilti nii, et tal ei olnud käel enam midagi.

Jalanõud

Paavst Benedictus sai oma hüüdnime Prada Paavst just seetõttu, et talle meeldis kanda veripunaseid kingi, mille puhul paljud ütlesid, et need peavad olema Prada jalavarjud. Esquire'i ajakiri valis paavsti Aasta Aksessuaarikandjaks. Hiljem selgus, et neid kingi tegid siiski käsitsi mitmed Itaalia kingsepad, kes ei olnud Pradaga kuidagi seotud.

Pärast ametist taandumist andis Benedictus kõik asjad siiski tagasi, ka oma uhked kingad.

Nii Johannes Paulus II kui ka Franciscus kingadega silma paistnud ei ole.

Rüü

See oli paavst Benedictuse kõige hullem temp. Ta muutis tseremoniaalrüüd täielikult. See muutus sädelevaks ja toretsevaks. Ta lasi ka kardinalidele teha erirüüsid, mis ühe inimese kohta läksid maksma umbes 5000 dollarit.

Mõni hetk peale ametisse vannutamist tegi tänane paavst selgeks, et siidi ja kärbinaha aeg on läbi. Ta ei pannud selga oma eelkäija kasukat. „Karnevali aeg on läbi," ütles ta väidetavalt.

Varasema tootja asemel hakkas rüüsid tootma Euroclero, Vaticani variant Forever 21-st. Need maksavad vaid mõnisada eurot. Franciscus ise kannab lihtsaid valgeid puuvillast rüüsid.