Avamisel esines tervituskõnega New Yorgi linna rahvusvaheliste suhete volinik Penny Abeywardena, lisaks osalesid Eesti äridelegatsioon ja kohalikud ärikontaktid. Ratase sõnul on eksport Eesti majanduse tugitala.

„EASi välisesindused teevad Eesti ekspordi suurendamise nimel pidevalt väga palju ja head tööd. New Yorgi esinduse eesmärk on suurendada Eesti ettevõtjate ekspordivõimalusi USA idarannikul ja muidugi tugevdada majandussidemeid Ameerika Ühendriikidega. Uute võimaluste avamine Eesti ettevõtjatele on valitsuse jaoks tähtis prioriteet,“ rääkis ta.

EASi juhatuse liikme Sigrid Harjo sõnul on ekspordinõunik James Yorki näol tegemist äriprofessionaaliga, kes on sündinud New Yorgis, aga elanud vahepeal ka Eestis. „Tema kogemus, võrgustik ja oskused on hea kombinatsioon, et aidata meie ettevõtetel eksporti kasvatada. Selleks pakuvad meie nõunikud nõustamise teenust, aitavad korraldada ärivisiite ja üritusi ning vahendavad ärikontakte ja tegelevad konkreetselt ekspordipartnerite otsinguga,“ märkis ta.

James S. Yorki sõnul on ettevõtjate huvi ja vajadus USA idaranniku esinduse vastu olnud suur ning New York kui globaalne ärikeskus sobib esinduse asukohaks ideaalselt. Tema hinnangul on oluline ka koostöö peakonsulaadi, Washingtonis asuva saatkonna ning Eesti aukonsulitega. „Lisaks IT- ja tehnoloogiasektorile on idarannikule eksportimise vastu huvi tundnud ka mitmed traditsioonilise tööstuse ettevõtted näiteks toidu-, puidu- ning kaitsetööstusest,“ kinnitas York.

EASi ekspordinõunikud tegutsevad kokku 14 turul New Yorgist Tokyoni. Eelmisel aastal teenindati kokku üle 750 ettevõtte. Maksu- ja tolliameti andmetel kasvas nende ettevõtete ekspordi müügitulu võrreldes 2017. aastaga 61 miljonit eurot. See tähendab, et samal ajal kui Eesti eksport kasvas nendesse riikidesse 2%, kasvasid ekspordinõunike poolt teenindatud ettevõtted 35%.

EASi esindus asub Eesti New Yorgi peakonsulaadis: 305 East 47th St., Suite 6B, New York, NY 10017, USA