Ettepaneku teha koroonaviirusest tingitud piirangutes erandeid juba riigis olevale võõrtööjõule tegid Poola tööandjad, kes sõltuvad suuresti hooajalistest töötajatest, kirjutab Reuters. Tegu on ühe meetmega kokku 46,8 miljardit eurot maksma minevast abipaketist, mille Poola valitsus kuulutas poolteist nädalat tagasi välja.

Poolas elab ja töötab hinnanguliselt kuni kaks miljonit Ukraina võõrtöölist. Paljud neist saabuvad sarnaselt Eestiga riiki lühiajaliste tööviisade alusel, töötades mõned kuud kas ehitussektoris või põllumajanduses ning naastes siis koju. Poola teatas piiride sulgemisest välismaalastele üle-eelmisel nädalal. Siis öeldi, et piirangud kehtivad vähemalt aprilli keskpaigani.

Kuigi ka Eestis on erinevate sektorite ettevõtjad ja ettevõtlusorganisatsioonid palunud siseministeeriumi kaaluda siin lühiajalise töötamise registreerimise alusel töötavate vöörtööliste töölubade pikendamist ja ukrainlaste erandkorras riiki lubamist, hetkel vastutulekut ettevõtjatele selles osas ei paista.

Eesti siinolijate töölubasid ei pikenda

„Nii nagu ka enne eriolukorda ei saa tööandja välismaalase töötamist pärast maksimaalse tööaja täitumist pikendada,” ütles ministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna juhataja Ruth Annus. Ta lisas, et välismaalasi, kes 17. märtsi seisuga Eestis ei viibinud, Eestisse ei lubata isegi siis, kui neil on viisa või viisavaba viibimise luba ja nende lühiajaline Eestis töötamine on registreeritud.

„See piirang on kehtestatud eesmärgiga tõkestada COVID-19 viiruse levikut,” põhjendas Annus. Ka märkis ta, et välismaalastel, kellel ei ole enam Eestis tööd, soovitab siseministeerium esimesel võimalusel oma koduriiki tagasi pöörduda, kui piiriületused ja transport seda võimaldab. „Ühtlasi palume senistel tööandjatel pärast töösuhete lõpetamist aidata kaasa välismaalaste koduriiki tagasipöördumisele,” lisas ministeeriumi esindaja.

Ta märkis, et Ukraina saatkond on näiteks aidanud koju pöörduda ligi 200 oma kodanikul. „Kuna tööandjad ei saa tulenevalt eriolukorrast arvestada välistööjõuga, keda Eestisse ei lubata, soovitame tööandjatel pöörduda töötukassa poole nõu ja abi saamiseks,” sõnas Annus, viidates, et Eestis on praegu üle 39 000 registreeritud töötu.

Samas saatsid terve rida Eesti aasta põllumehi alles reedel presidendile, valitsusele, riigikogule ja Eesti avalikkusele pöördumise, kus ütlesid, et Eesti kodumaise toiduga varustatus sõltub väga võõrtööjõust, keda nüüd õigepea nii kevad- kui suvehooaja töödele appi on vaja. Töötajaid tuleb Eestisse nii lähematest kui kaugematest riikidest. Palju tööd teevad ära Ukrainast pärit inimesed.

Põllumehed märkisid, et mõistagi on nad tänulikud kõikidele inimestele, kes põllumeestele kaasa elavad ja oma abi on pakkunud, kuid nad peavad endale aru andma, et tuhandete töökäte üle öö asendamine pole lihtsalt võimalik. „Seega palume valitsusel olla põllumeestele toeks ja abiks reaalsete ja kiirete lahendustega, mis tagavad toidutootmise tõrgeteta jätkumise,” märkisid põllumehed pöördumises.

Ka Eesti tööandjate keskliit ja kaubandus-tööstuskoda on avaldanud toetust põllumeeste poolt valitsusele esitatud nõudmisele välismaa põllutööliste riiki lubamiseks, et tagada Eesti toidujulgeolek kodumaiste toodetega. Ainult eestimaise tööjõuga me antud olukorras toime ei tule, leiavad ettevõtlusorganisatsioonid.

Poolas suurim löök ehitussektorile

Poolas võib piiride sulgemine anda suurima löögi ligi 43 miljardi euro suurusele ehitussektorile, kes sõltub väga tugevalt võõrtööjõust ja just Ukraina töökätest, kirjutab Bloomberg. Poola SKP-st 8% moodustavas ettevõtlussektoris töötab 400 000 inimest, kuid järjest kasvav hulk ehitusel töötanud ukrainlasi on otsustanud pärast piiride sulgemist riiki edasi jäämise asemel hoopis koju naasta.

„Me peame täielikult muutma seniseid ehitus- ja kinnisvarasektori majandusprognoose,” hoiatas Poola suurima ehitusfirma Budimex SA tegevjuht Dariusz Blocher neljapäeval ettevõtte aktsionäridele saadetud kirjas. Lisaks töökäte vähesusele võib peagi näha ka langust uute ehitusprojektide alustamises, kuna investorid on muutunud väga ettevaatlikuks.

Kuigi Poola valitsuse otsus pikendada juba riigis olevate ukrainlaste tööviisasid mõnevõrra leevendab tööjõusurvet, hindavad kohaliku ehitusettevõtjate liidu liikmed lähiajal tõsist töökäte puudust, mis vähendab sektori võimekust ka pooleliolevaid projekte lõpule viia. Liidu sõnul on juba naasnud 20% võõrtöölistest, kes Poola ehitusplatsidel seni töötasid ja enne piiride taasavamist nad sinna ka ei naase.

Lisaks kasvab nende ehitustööliste hulk, kes on kas haiguslehel või karantiinis, kuna mõni nende kolleeg on andnud koroonaviiruse suhtes positiivse tulemuse. „Olukord Poola ehitusplatsidel muutub iga päevaga järjest ohtlikumaks,” nentis ehitusfirmade eestkosteorganisatsioon.

Poola-Ukraina piiripunktid täiesti umbes

Neljapäeval asus Poolast kodupoole teele umbes 27 000 Ukraina töölist, kes on Ukraina suuruselt teise linna, Lvivi suundudes jäänud Poola idapiiril ummikusse, kirjutab Bloomberg. Samas on Ukraina valitsus lubanud täna südaööl piirid sulgeda.

Poola-Ukraina piirilt Bloombergile saadetud pildimaterjalist on näha, kuidas inimesed, kes peaksid tänastes oludes üksteisest distantsi hoidma, istuvad pikkades piirijärjekordades koos. Ukraina riik on lubanud, et kodanikud saavad piirilt üle kas autoga või jalgsi ka pärast tänast südaööd.

Ukraina on pärast 17. märtsil eriolukorra kehtestamist toonud välismaalt koju tagasi 58 000 ukrainlast. Riigis on 218 koroonaviirusesse nakatunut.