Prigožin on täna multimiljardär, kes muuhulgas juhib riigi olulisi „trollivabrikuid", kus toodetakse Putini korraldusel Lääne-vastast propagandat. Lisaks on ta väidetavalt saanud endale mitmed väga magusad lepingud.

Prigožin tegi veel 90ndate alguses kodus ise sinepit ja korraldas Peterburi kioskites hot-dogi müüki. Selleks maksis ta maffiale katust.

Nüüd omab ta selles samas linnas 7,5 miljonit naela maksvat kinnistut, tal on eralennuk ja 121 jala pikkune jaht, mis maksab 4,4 miljonit naela. Mehe tütrel on selja taga võimas pulmapidu „Putini palees".

Prigožin veetis nõukogude ajal aega ka vanglamüüride taga. Tema tõus on olnud uskumatu. Venemaa unelm. Hot-dogi müüjast sai ühtäkki firmajuht, kes tagab ligi 2,5 miljardi naela suuruseid valitsuse tellimusi. Mees toitlustab kogu riigi armeed, Moskvas asuvaid koole ning ka riigis toimuvaid suuremaid pidustusi. Tema tegemisi uurib nüüd Navalnõi fond.

„Põhjus on lihtne... Ta on Putini kokk," ütles opositsiooniliider Aleksei Navalnõi online-videos, mille kaudu ta püüab Prigožini varale ja elustiilile valgust heita.

„Temast sai mingis mõttes kojanarr," lisas ta.

Putini „kloun" on väidetavalt kahe suure büroohoonete ploki juht. Seal tegutsevad professionaalsed trollid, kes hoolitsevad selle eest, et sotsiaalmeedia oleks Putini-meelseid sõnumeid täis. Need inimesed, kes kirjutavad inglise- ja venekeelseid sõnumeid, saavad umbes 440 naela kuus palka.

Navalnõi nii-öelda Korruptsiooniga Võitlemise Fond püüab näidata, milline on Prigožini äriimpeerium ja tema kriminaalne minevik.

Kuidas Putin ta leidis?

1979. aastal mõisteti mees süüdi varguses, aasta hiljem vägivaldses varguses ning ta on süüdi mõistetud ka pettuse eest.

„Mees tuli eikusagilt. Tema elu ei olnud alanud just nii, et võiks eeldada, et temast saab edukas inimene," ütles Navalnõi.

„Siis aga kukkus nõukogude liit kokku, tuli kapitalism ning Prigožin siirdus ärimaailma."

Prigožin tunnistas ükskord, et tema esimene äri oli hot-dogide müük. „Me tegime kodus sinepit. Maksime gängsteritele 100 dollarit ühe kioski kohta," on ta meenutanud.

Prigožinist sai prast seda ühe kaupluse juhataja ning 2001. aastal avas ta Peterburis restorani. Tema edu ja meeletu rikkuse aluseks oli päev, mil Putin tema restorani tuli. Ta oli olnud aasta aega riigi president.

„Esmalt sai ta sõbraks Putini autojuhiga, siis tema turvamehega ja temast sai kojanarri-laadne tegelane," ütles Navalnõi ja kirjeldas Prigožinit hea jutuvestja ning šarmantse mehena.

Prigožin ise ütles ükskord: „Putin nägi, et ma võin ise kuningikke kõrgusi teenindada. Nad on ju lõppude-lõpuks minu külalised."

Hiigelsuured lepingud

Kaks aastat hiljem korraldas ta juba presidendi sünnipäevapidusid ning 2008. aastal pandi ta juhtima Dmitri Medvedevi presidendiametisse nimetamise tseremooniat.

Siis aga hakkas Navalnõi sõnul juhtuma. Prigožin sai enda kätte 1,6 miljardi naela suuruse Vene sõjaväe toitlustamise lepingu. Sellele lisandus 45-miljoniline leping eriolukordade ministeeriumi toitlustamiseks. Lisaks sööb iga Moskva koolilaps Prigožini firma poolt tehtud toitu.

„Tema vastutab kõigi sõjaväelinnade toitlustamise eest. Neid on sadu, kui mitte tuhat," rääkis opositsioonijuht.

See ei ole veel kõik. Prigožin tegeleb kõigis neis linnades ka kinnisvara ja selle korrashoiu teemadega. Ka uute hoonete ehitamisega.

Samal ajal sai temast ka Putini troll.

„Just tema on see, ,kes omab kaht Peterburi kuulsat trollivabrikut Olginol ning Savuškina tänaval."

Navalnõi oli kindel, et ka tema online-videot saadab trollide sõnumite laviin. Opositsioonjuht, kes on andund teada ka oma ambitsioonist saada Venemaa presidendiks, ütleb veel, et tema räägitu on vaid jäämäe veepealne osa. See, mida on suudetud leida avalikest andmetest.

Prigožini firma Concord Management and Consulting teatas, et Navalnõi jutt ei lähe reaalsusega kokku. Ta on fakte valesti tõlgendanud. Eriti ei meeldi neile riigiga sõlmitud suurte lepingute jutt. Samas ei öelnud nad, millised on tegelikud faktid ja numbrid..

Prigožini advokaadid uurivad praegu, mida Navalnõi avaldustega peale hakata, kuid tõenäoliselt mees siiski kohtusse ei pöördu.

Perekond naudib

Prigožini perekond ei hoia end rikkuse väljendamisel sugugi tagasi. Tihti levib neist fotosid, kus nad joovad eralennuk Hawker 800 või enda luksusjahi pardal šampust.

Nende Peterburis asuva maja katusel on helikopteri maandumispats. Perel on Musta mere ääres, kaljudel, merevaatega kinnistu. Lähedal on väidetavalt ka Putini palee. Prigožinite krunt asub looduskaitsealas, kuhu ehitamine ei ole lubatud, teab Navalnõi.

„See on siiski keelatud vist vaid tavalistele inimestele - mitte aga Putini kokale."

Vaata fotosid Prigožini perekonna laiast elustiilist siit.