„Mõte jõulukuuski tooniku tootmises kasutada sündis, kui paar esimest Kuusk ja Kardemon toonikupartiid olid edukalt läbi müüdud ning turu nõudlus uute puiste maitsete järele paistis selgelt välja,” rääkis 2016. aasta oktoobris asutatud Lahhentagge OÜ tegevjuht Maarit Pöör. Saaremaal tegutsev ettevõtte näol on tegu kiiresti kasvava käsitöötooniku ja džinnitootjaga.

Kui eelmisel aastal läks tooniku valmistamisel kasutusse vaid üks, Kuressaare jõulukuusk, siis sel aastal kasutatakse selleks ära kahe Soome linna – Helsingi ja Loviisa – ning kahe Eesti linna – Kuressaare ja Pärnu jõulupuud.

„Otsisime toorainet, mis samas oleks kvaliteetne ning kannaks edasi meie motot loodussäästlikust tarbimisest. Linnade suured jõulupuud lähevad reeglina pärast pühi tuleroaks. Samas on need puud veel piisavalt värsked, et nende okste purustamisel eralduksid õlid ning mahlad, mis toonikutele maitse annavad,” põhjendas Pöör.

Praeguseks on Eestisse ära toodud mõlema Soome linna jõulukuused – Helsingi omal käidi järel 2. jaanuaril ning Loviisa omal möödunud reedel, 10. jaanuaril. „Helsingi jõulupuu on tänaseks hakitud ning hakkest valminud tõmmis on saadetud laboratooriumisse uuringutele. Kohe, kui oleme saanud analüüsitulemused, alustame tootmist,” rääkis Pöör.

Sarnane protsess järgneb ka teiste linnade jõulupuudega. „Kuna oleme alles noor ettevõte, ei ole meil olnud võimalik suurtesse tööstusseadmetesse investeerida. Kõik kuused hakitakse väikese koduse köögikombainiga, ca 200 grammi korraga. See tähendab, et tootmine toimub vastavalt purustamisvõimalustele,” rääkis Pöör.

Kõik hakitud eri linnade kuuseoksad säilitatakse eraldi sügavkülmas, mis pikendab nende kasutusaega ja säilitab vajalikud maitsed ning vitamiinid. Kuna Lahhentagge kasutab oma toonikutes ainult naturaalseid tooraineid, erineb seetõttu nende tootmisprotsess teistest turul olevatest toonikute omast.

„Kõigi meie toonikute aluseks on naturaalsest toorainest tõmmis. Kuna iga kuusepuu on kergelt erineva maitsega, korrigeerime sellele vastavalt ka retsepti. Lisaks kasutame sellel aastal ka Pärnu linna jõulupuu, mis on hall nulg. Sellest valmib täiesti uue retseptiga jook,” ütles Pöör.

Esimese partii Helsingi toonikut loodab ettevõte valmis saada selle aasta märtsis ning siis alustatakse ka selle müüki. Sellele järgnevad teised kuusepuud. „Iga linna kuusetoonikut toodame täpselt niipalju, kui on vastava linna hakitud kuuseoksi. Kuna kaugemalt saime tuua vähem oksi, valmib nendest ka vähem partiisid toonikuid kui Kuressaare ja Pärnu puudest,” selgitas Saaremaa džinnitootja.

Eelmise aasta Kuressaare jõulupuust valmis näiteks üle 30 000 toonikupudeli. „Samasse kategooriasse jäävad sellel aastal samuti Kuressaare ja Pärnu puud. Helsingi ning Loviisa kuusetoonikut toodame umbes pool sellest,” ütles Pöör.

Kui veel 2017. aastal oli Lahhentagge OÜ müügitulu väga tagasihoidlik – piirdudes vaid ligi 9500 euroga –, siis 2018. aastal küündis see juba ligi 62 000 euroni ning mullu oli see Inforegistri prognoosi kohaselt umbes 135 000 eurot.

Ettevõte alustas hiljuti oma kodulehe kaudu ka ühisrahastuskampaaniat, mille abil tahab 2023. aastaks avada Saaremaal elamuskeskuse drinkster'itele, laiendada Eestis haaret vähemalt 300 müügikohani ja välismaal tuhande kohani. Ettevõte toodab ka alkoholivaba džinni, mille proovipartii müüdi väga kiiresti läbi.

„Jõulukuuskede päästmine ja sellest tooniku tegemine on vaid algus meie jaoks. Teeme kõik roheliseks, vastutustundlikuks ja ringlevaks,” ütleb Lahhentagge oma ühisrahastuskampaania kirjelduses.