Skeleton Technologies juhatuse esimehe Taavi Madiberki sõnul võimaldab suve lõpul valmiv liin toota kuni pool miljonit energiasalvestit aastas, mis asetab Skeletoni tootmise teatud mõttes võrreldavale tasemele Nevadas asuva Tesla Gigafactoryga.

“Skeletoni uuel tootmisliinil aastaga toodetavate superkondensaatorite summaarne võimsus on 6 gigavatti. Tesla on prognoosinud, et nende Gigafactoy aastatoodang aastal 2020 mahutab 35 GWh energiat. Tõsi, üks osa meie tehasest asub siin Eestis, teine aga Saksamaal. Seega võib öelda, et tegu on rahvusvahelise gigatehasega,” selgitas Madiberk.

Valmivale liinile pandi täna sümboolne nurgakivi liini esimese seadme tööle panemisega, mis kerib rulli superkondensaatorite sisuelemendid. Seni tehti seda käsitööna.

Skeletoni Viimsi tehases asuv tootmisliin võimaldab tootmisprotsessi algusest lõpuni automatiseerida. Tootmisliini rajamine loob kaheksa uut töökohta, olemasolevad töötajad koolitatakse ringi uutel seadmetel töötamiseks.

Madiberki sõnul võimaldavad võimsad superkondensaatorid säästa palju energiat ja vähendada keskkonnamõju. “Kui iga uus Euroopas aastas kasutusele võetav veok oleks varustatud superkondensaatorite ja regeneratiivse pidurdussüsteemiga, siis hoitaks igal aastal kokku üle kahe miljardi liitri kütust ja väheneksid õhuheitmed,” lisas ta.

Tootmisliini esimese etapi kõrgtehnoloogilised seadmed on valmistatud Koreas. Tootmisliini
järgmised etapid valmivad järk-järgult 2016. aasta suve lõpuks.

Taust:

Eesti päritolu Skeleton Technologies onsuperkondensaatorite tootja. Superkondensaatorid on energia salvestamise seadmed, millel on oluliselt suurem võimsustihedus ja pikem elutsüklite arv kui tavalistel akudel. Skeleton Technologies’e seadmed on ainukesed superkondensaatorid, mis on toodetud patenteeritud kõrgtehnoloogilisest materjalist, mis võimaldab talletada kaks
korda rohkem energiat ja üheksa korda suuremat võimsustihedust kui teised analoogsed tooted.

Ettevõtte tehnoloogia on juba kasutusele võtnud Euroopa Kosmoseagentuur,
kõrgtehnoloogiline autotööstus ja suuremahulise energiasalvestamisega tegelevad
ettevõtted.

Ettevõtte investorite hulka kuuluvad KIC InnoEnergy, UP Invest OÜ, riskikapitali ettevõte, mille investeeringute hulka kuuluvad ka Eesti Meedia AS, Apollo Holding OÜ ja paljud muud ettevõtted, ning AS Harju Elekter, NASDAQ OMX Tallinn börsil noteeritud elektriseadmete tootja.