MSC Musica reisijatest ligi pooled on pärit Saksamaalt, järgnevad Hispaania ja Itaalia kodakondsed, kokku on laeval reisijaid 52 erinevast riigist. Laev saabus Stockholmist ja suundub Tallinnast edasi Peterburgi.

Tänavuse kruiisihooaja jooksul Tallinnasse kokku oodata 275 kruiisilaevakülastust, mis toovad meie pealinnaga tutvuma ligi 460 000 inimest. 11 laeva külastavad Tallinna esmakordselt. Suurim sel aastal Tallinnas peatuv laev on 330 meetri pikkune „Regal Princess“.

Tihedaimad päevad tõotavad tulla 13.juunil ja 7.juulil, mil Tallinnas on korraga 5 kruiisilaeva ja linna on oodata kuni 9000 kruiisireisijat. Kruiisihooaeg kestab Tallinna sadamas tänavu 10. oktoobrini.

Eelmisel aastal peatusid kruiisilaevad Tallinnas 280 korda, laevade pardal oli kokku 500 000 kruiisireisijat. Seega võib täheldada küllaltki suurt reisijatearvu vähenemist.

"Maailmas on juurde tekkimas ja populaarsust võitmas uusi kruiisipiirkondi (näiteks Aasia ja Austraalia, hiljuti lisandus Kuuba). Kruiisifirmad on üha rohkem laevasid suunamas ka nendesse piirkondadesse, mis tähendab, et mõnes teises piirkonnas tehakse vähem külastusi. Samas võrreldes eelmise aastaga on see vähenemine väga marginaalne," selgitas sadama pressiesindaja Sirle Arro kujunenud olukorda.

Kruiisireisijad moodustavad Tallinna Sadama reisijate arvust umbes 5 protsenti ning kruiisireisid käibest ligikaudu 7 protsenti.

See, kui palju ristluslaeva omanikult sadama külastamise eest raha võetakse, oleneb väga mitmetest asjaoludest.

"Kruiisilaevadelt võetakse sadamas peatumise eest tonnaažitasu (mis on sisuliselt kai kasutamise tasu), sildumistasu, jäätmetasu ja reisijatasu. Esimesed kolm arvestatakse laeva GT (grosstonnage, kogumahutavus) järgi, mis on laeva suurusest tulenevalt väga erinev ( 3849 – 142 714 GT)," ütles Arro.

"Olenevalt külastuste arvust hooaja jooksul rakenduvad ka soodustused. Reisijatasu vastavalt laeval viibivate reisijate arvule ( 1,46 EUR/ reisija, alla 12-aastased tasuta)," lisas ta.

Kui eelnevatel aastatel on Tallinnasse jõudnud kruiisireisijaid kodumaale ka lennutatud ehk tehtud pööringut, siis tänavu nii ei lähe. "Tallinna Lennujaamas on ümberehitustööd ja sel aastal Lennujaam ei saa teenindada nii suuri lennukeid, kui kruiisituristide lennutamiseks tarvis," selgitas Arro.