Ajaloolise hoone projekteeris 1876. aastal kuulus Tartu ehitusinsener Otto Schröder kortermajaks. Nõukogude ajal kohandati maja, kus on teiste seas elanud ka tuntud luuletaja Gustav Suits, ümber Tartu kunstimuuseumiks, mis tegutses ligi 70 aastat. 2019. aastal ostis ajaloolise hoone avalikul enampakkumisel OÜ Hausers Grupp. Koostöös arhitektibürooga KAOS Arhitektide ja arendajaga Valli Villa OÜ taastatakse hoone luksuslikuks kortermajaks.
Historitsistliku arhitektuuriga ajaloolisse Vallikraavi Villasse rajatakse 29 ühe- kuni kolmetoalist korterit, selle juurde kuuluv hoovipealne hoone jaotatakse kaheks majaosaks. Eluasemete hinnad jäävad vahemikku 69 900 – 250 000 eurot.

“Olukorras, kus paljud ehitusettevõtted koondavad töötajaid ja panevad projekte pausile, võtsime riski alustada uue olulise arendusega ja jätkata julgelt ehitamist. Kuigi paljud kartsid ehk hullemat, pole koroonaviirus huvi korterite vastu vähendanud ning hetkel ei näe me ka vajadust kinnisvaraarendustele pidurit tõmmata. Vastupidi, Vallikraavi Villa on hea näide sellest, et meie optimism on päriselt vilja kandnud – kuigi kopp sai alles maasse, on enam kui pooled korterid selles erilises majas juba müüdud,“ ütles Vallikraavi Villa arenduse ja ehituse peatöövõtuga tegelev Hausers Ehitus OÜ juhatuse liige Tomy Saaron.

Vallikraavi Villa projekteerinud, arhitektibüroo KAOS partner Margit Aule sõnul on tulevane korterelamu muinsuskaitsealale sobilik sümbioos kaasaegsest ja ajaloolisest arhitektuurist, kus on säilitatud võimalikult palju algupärast. „Säilitame ajaloolised fassaadid, uksed, väärtuslikud kahhelahjud ja palju muud. Nõukogudeaegse pealeehitise asendame uue vintskappidega kaasaegse katusekorrusega. Hoovipoolne juurdeehitus järgib sama soliidset stiili, mis seob ajaloolist ja moodsat. Ajaloolised punasest tellisest seinad on dialoogis uue tumeda tellise ja valtsplekiga,“ kirjeldas Aule.

Uue hingamise saav Vallikraavi Villa on pälvinud tunnustust maailma ühe maineka arhitektuuri visuaalvõistluse konkursil Architizer: One Rendering Challenge. Konkursil toodi esile hoone austust ajaloo vastu ning arhitekti oskust luua nähtamatu side mineviku, oleviku ja kaasaegse õhkkonna vahel.

Miljööväärtuslik hoone asub Tartu vanalinnas Toomemäe naabruses, aadressil Vallikraavi 14. „Uue kodu leiavad siin inimesed, kes hindavad ajaloo väärtust ja arhitektuuri, soovivad elada Tartu parimas piirkonnas, ent samas nautida vaikust ja rohelist elukeskkonda. Korterid on sobilikud nii peredele püsivaks koduks kui väljaüürimiseks, kuid täheldame ka seda, et Vallikraavi kortereid peetakse heaks investeerimisvõimaluseks – ehk et paljud ei otsi mitte lihtsalt kodu, vaid midagi erilisemat,” kommenteeris Valli Villa OÜ juhatuse liige Martin Viiask.

Vallikraavi 14 arendaja Valli Villa OÜ kuulub Hausers Gruppi, mis on kinnisvaraarenduse ja ehituse peatöövõtuga tegelev ettevõte. Hausers Grupp loob korterelamuid, ridaelamuid, büroo-, lao- ja tootmishooneid, kaubanduspindasid ja erinevaid ärihooneid.

Vallikraavi Villa projekteeris KAOS Arhitektid, mille tööd paistavad silma moodsa eksperimenteeriva arhitektuuri poolest ning on sageli dialoogis mälestistega. Ettevõtte edust annavad tunnistust auhinnatud projektid, nagu näiteks Haapsalu linnus, Park Hotell Viljandi, Noblessneri valukoda, Eesti suursaatkonnad Moskvas ja Londonis, Energia avastuskeskus Tallinnas ja mitmed teised.