„Tänavusel konkursil osales seitse ettevõtet, kelle esitatud tööd olid nii arhitektuuri kui insenertehniliste lahenduste poolest väga eriilmelised. Võidutöö torkas silma oma arhitektuurilise kerguse, kompaktsuse ja tänapäevaste tehniliste lahenduste poolest. Kui varasematel tehasemaja konkurssidel on võitjateks osutunud suured korrusmajad, siis seekordse võitja eelisteks olid modernne disain, detailne läbimõeldus väikse mahu juures ning tehnilise lahenduse ülekantavus erinevatesse oludesse," ütles Eesti Puitmajaliidu tegevjuht Lauri Kivil.

Konkursi võitnud tehasemaja näol on tegemist käesoleval aastal valminud ühekorruselise moodulmajaga, mille pindala on 81 m².  Selle disain on osa laiemast kontseptsioonist ning on mõeldud sobituma sama sarja suuremate majadega. Mudeleid on kokku kümnekonnas eri mõõdus ja vormis, alustades 40m² saunast kuni 500m² eramuni. Majad on varustatud kõrgtasemelise ventilatsioonisüsteemi, täisautomaatika- ja juhtimissüsteemidega ning on projekteeritud kasutama päiksekütet kevadel ja sügisel, kuid samas varjama suvepäikest, et mitte kasutada jahutussüsteemi.

Elamu valmis 2013. aastal koostöös arhitektibürooga Arhitektid 11 OÜ, maja autoriks on arhitekt Eero Endjärv ja insener Otto Pukk.

Kokku laekus tänavusele tehasemaja konkursile seitse objekti. Konkursile sai esitada Eestis tehases valmistatud puitmaju,  mis olid valminud ja kliendi poolt vastu võetud perioodil 2011-2013 ning mis vastasid järgmistele tingimustele:

  • hoone põhikonstruktsioon peab olema valmistatud puidust ning toodetud Eestis paiknevas tehases;
  • hoone välise visuaalse poole kujundamise ja valmistamise üle peab olema kontroll põhikonstruktsiooni valmistanud Eesti ettevõttel.

Aasta tehasemaja valis välja rahvusvaheline žürii koosseisus:

Arhitekt Rajmund Sebõk Ungarist

Arhitekt Rainer Mahlamäki Soomest

Arhitekt Rein Murula - Rein Murula Arhitektuuribüroo

Arhitekt Irina Raud - arhitektuuribüroo R-Konsult

Ehitusinsener Targo Kalamees - Tallinna Tehnikaülikool

Mullu pälvis parima tehasemaja tiitli Norras Sætre's asuv Matek AS-i korterelamu. Lisaks käesoleva aasta võistlustöödele saab ka möödunud aasta konkursi võistlustöödega tutvuda siin.

Aasta tehasemaja konkurssi rahastab osaliselt Eesti puitmaju eksportivate ettevõtete klastri täistaotluse projekt, mida toetab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus klastrite arendamise programmist, mida rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.