Kogu Swedbanki kontserni laenudest anti mullu 17 protsenti Baltimaades, samuti teenis Swedbank Baltimaadest veerandi oma kasumist. SEB laenudest omakorda läks Baltimaadesse 13 protsenti, kasumist tuli sealt mullu 12 protsenti.

Kuid riigid, mis Rootsi pankadele suurt kasumit tõid, veavad panku nüüd allavoolu. Baltimaade majanduslangus tõotab tulla Euroopa Liidus kõige järsem (praeguste prognooside järgi tõmbub kõigis Baltimaades sisemajanduse koguprodukt kokku rohkem kui 10 protsendi võrra, kasvu pole oodata enne 2011. aastat) ning pankade seas kannatavad selle tõttu kõige rohkem just Swedbank ja SEB.

"Läti majandusliku kohanemise sügavus ja kiirus on palju järsem, kui varem arvasime," kommenteeris äsja Läti ja Leedu krediidireitingut kärpinud agentuuri Moody's riigiriski grupi asepresident ja vanemanalüütik Kenneth Orchard.

Triljoni krooni jagu riski Baltimaades

Rootsi pankadel on Baltimaades seotud varasid 80 miljardi dollari ehk peaaegu 1 triljoni krooni jagu, hindab Rahvusvahelise Arvelduspank (BIS, Bank of International Settlements). Selline hiigelsumma moodustaks 16 protsenti Rootsi sisemajanduse koguproduktist.

Siinjuures on huvitav, et Swedbankil on praegu Baltimaades rohkem laenukliente kui Rootsis. Ja Baltimaadest saadud laenukahjum tõmbas Swedbanki sel nädalal avaldatud kvartalitulemuste järgi esimest korda kahjumisse terve aastakümne jooksul. (Kahjuminumber oli 3,4 miljardit Rootsi krooni ehk 4,85 miljardit Eesti krooni.)

Baltimaade tarbimis- ja kinnisvaramull läks lõhki juba enne üleilmse krediidikriisi avapauku, mis omakorda on Balti põhilised eksporditurud – euroala ning Venemaa – majanduslangusse tõuganud, nii et ka eksport ei ole enam võluvits. Vähe sellest, ka Rootsi koduturg on majanduslanguses ning ka Swedbanki haru buumi lõpetavas Ukrainaski on sattunud raskustesse.

Usaldus Swedbanki ja SEB vastu rahvusvahelistel turgudel üha hajub. Citigroupi andmetel on Swedbanki turuväärtus võrdne 40 protsendiga tänavusest raamatupidamisväärtusest ning SEB aktsiad on väärt 70 protsenti panga raamatupidamisväärtusest. Seevastu Balti ja Ida-Euroopa turgudel tagasihoidlikumalt esindatud Rootsi panga Nordea aktsiate hind on enam-vähem võrdne panga raamatupidamisväärtusega, Handelsbankenil aga ületab turuväärtus raamatupidamislikku väärtust lausa 1,3 korda. 

Swedbank ja SEB kavatsevad klientide kinnisvara endale jätta, mitte müüa

Kui aga Rahvusvahelise Valuutafondi (IMFi) abipakett ei kaitse Läti lati fikseeritud kurssi euroga piisavalt, võivad kõik kolm Balti riiki olla sunnitud loobuma valuutakomitee süsteemist ehk oma rahvusvaluutat devalveerima, kirjutas FT. See tooks omakorda pankadele kaela suure kahjumi, kuna suur hulk eurodes laenu võtnud kliente muutuks maksevõimetuks.

Nii Swedbank kui ka SEB on juba kõige hullemaks valmistunud, vähendades laenude andmist ja luues ülevõetava kinnisvara valitsemiseks eraldi ettevõtted. Kuivõrd kinnisvarahinnad on väga madalale kukkunud, kavatsevad pangad kinnisvara hoida, sest müümine kiirendaks allakäiguspiraali veelgi.

Siiski on analüütikute hinnangul mõlemal suurel pangal piisavalt kapitali (aktsiaemissioonidega on raha turgudelt hiljuti juurde korjatud), et ka kõige hullemate stsenaariumide teokssaamine üle elada. Siiski, lisaraha toovad süstid suurendaksid kahtlemata pankade usaldusväärsust.

"Kahjum ületab tegevuskasumi, kuid solventsusele oleks sellel vähe mõju," ütles FT-le reitinguagentuuri Standard & Poor's analüütik Miguel Pintado, välistades võimaluse, et Swedbank ja SEB päris kuivale jäävad.