Rahandusministrid teatasid, et neil on viiest punktist koosnev plaan, millega laenuturge madalseisust välja tuua, kirjutab BBC News.

Hirm ülemaailmse majandusseisaku ees põhjustas eile Aasia, Euroopa ja USA turgudel suure languse hoolimata sellest, et on kärbitud intressimäärasid ja keskpangad on toetanud turge rahasüstidega.

Pärast Suurbritannia analoogset sammu teatas ka USA, et investeerib esimest korda pärast 1930. aastaid otse pankadesse.

Lisaks G7-le, kuhu kuuluvad USA, Jaapan, Suurbritannia, Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia ja Kanada, peab ka Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) nädalavahetusel USA pealinnas koosolekuid.

Eurotsooni riikide liidrid peaksid kokku kogunema homme Pariisis.

Pärast eilset G7 kohtumist ütles USA rahandussekretär Henry Paulson, et G7 riikidel on selge ettekujuts sellest, mida on vaja teha, ning koos asutakse ka tegutsema, et vähendada paanikat maailma rahaturgudel.

Viiepunktilise plaani eesmärk on väidetavalt kaitsta panku ja finantsinstitutsioone kokkukukkumise eest.

Plaan sisaldab samme laenuturgu “ülessulatamiseks” ja hoiustajate kaitsmiseks, kuid täpseid vahendeid nende sammude teostamiseks veel ei avaldatud.

Paulsoni sõnul teeb USA tihedat koostööd ka Hiina ja Jaapaniga, kes mõlemad omavad suurel hulgal USA võlakirju, et kriisile lahendust otsida.

Eile teatas ka USA president George W. Bush, et tema administratsioon jätkab tegevust kriisi lahendamiseks.

Oma kõnes ütles Bush, et praegust kriisi turgudel toidab “ebakindlus ja hirm”, kuid ta lubas, et USA võimudel on lahenduse jaoks kindel strateegia ja mitmeid vahendeid, mida asutakse ka “agressiivselt” rakendama.

Tänases pöördumises kutsus Bush aga riike üles globaalse kriisi lahendamiseks koostööd tegema ning vältima samme, mis teiste riikide tegevusega vastuolus.

Wall Street on viimase 10 kauplemispäeva jooksul kaotanud viiendiku oma väärtusest ning toimunud on üks suurimaid kukkumisi 112 aasta jooksul pärast Dow Jonesi rajamist.

Aktsiaturud Prantsusmaal, Saksamaal ja Suurbritannias kukkusid eile samuti seitsme kuni üheksa protsendi võrra.

Langus toimus ka Aasias, kus näiteks Jaapani Nikkei indeks sai sellise kukkumise osaliseks, mida polnud seal toimunud pärast 1987. aastat.

Paanika jätkudes esines mitmes riigis ka aktsiaturgude kauplemise peatamist. Niimoodi talitati näiteks Venemaal, Austrias, Islandil, Rumeenias, Ukrainas, Brasiilias ja Indoneesias.

Üldiste meeleolude taustal kukkus ka nafta hind aasta madalaimale tasemele.