Praegu G8 rühma eest istuva Itaalia valitsuse koostatud dokumendi järgi oleks tarvis juba praegu sekkuda, et hullemat vältida, kirjutas Financial Times.

Raport tuleb arutusele G8 põllumajandusministrite kogunemisel Itaalias sel kuul. Kuivõrd maailma rahvastik kasvab kiiresti ja kliimamuutus avaldab mõju, ei jätku inimestel küllalt süüa, kui aastaks 2050 üle ilma põllumajanduse toodang ei kahekordistu.

Viimase kahe aasta jooksul on maailm juba kogenud hiilivat toidukriisi, mis oli tingitud nafta hinna tõusust ja tõi toidumässe paljudes vaesemates maades. Üksikutes maades on üritatud selle vastu leida kohalikke meetmeid: Egiptus on võtnud jagada vaestele odavat toitu, Venemaa on üritanud toidukaupade hindu piirata.

Raporti kohaselt muutub toidukriis "juba paari aastakümne" jooksul struktuurseks, nii et säärased kohalikud meetmed ei pruugi enam varsti anda soovitud tulemust. "Edasistel toidukriisidel on rängad tagajärjed ja mitte ainult ärisuhetele, vaid samavõrd ka sotsiaalsetele ja rahvusvahelistele suhetele, mis omakorda mõjutavad otse kogu maailma poliitika turvalisust ja stabiilsust," seisab raportis.

Maailma kaheksa suure riigi põllumajandusministrite kogunemise ajendas möödunud aastal saabunud põllumajandustoodete hindade järsk tõus, mis nüüdseks on langusele pööranud. Ent hinnad on siiski viimase kahe aastakümne taustal kõrged: kui ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni FAO toiduhinnaindeks tõusis mullu 210 punktile ja on praegu 140 punkti, siis veel aastal 2000 liikus see 80–90 punkti kandis.