Kuid ka juhul, kui gaasihind peaks kahekordistuma, jääb see odavamaks heledal kütteõlil ja elektril baseeruvast toasoojas, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kui sel aastal kulutab 180-ruutmeetrise eramu omanik aastas oma maja soojakssaamisele gaasi abil keskeltläbi 9600 krooni, siis Eesti Energia öise tariifiga küttepaketi kliendil tuleb välja käia 18 900 krooni, päevase tariifi alusel koguni 23 900 krooni. Kõige rohkem, ligi 30 000 krooni võrra tuleb aastas kukrut kergendada küttepetrooliahjude omanikel.

Kaugküte on soodne piirkondades, kus katlamaju köetakse gaasiga. Põlevkiviõli kasutavatel soojatootjatel tuli tänavu hindu tõsta ligi poole võrra. Ülesmäge on rühkinud ka puidu ja muu tahkekütuse hinnad.

Ka gaasihinnal on kasvuruumi. Arvestades gaasi praegust odavust ja mugavust, ei saa hind nii madalaks jääda, märgib ASi Termox projektijuht Sven Senka.

Eesti Gaas prognoosib lähiaastail hinnatõusu Soome tasemele, kus gaas on 30% kallim kui Eestis praegu. Kodutarbijale võib gaas tuleval aastal kallineda 10-15%, nentis Eesti Gaasi müügidirektor Raul Kotov. Mis saab järgnevatel aastatel, on tema sõnul vara kommenteerida.

Otsustamisel ei saa mööda vaadata ka kütteseadmete ja -süsteemide ehitusmaksumusest. Siin kujunevad hinnad hoopis teistmoodi. Eesti kütte-ventilatsiooniinseneride ühenduse nõuniku Ants Vikerpuuri arvutused näitavad, et odavaim on 180-ruutmeetrisesse majja paigaldada elektriradiaatorid, kuid nendega kütmine on väga kallis.

Gaasikatlamaja hinnad jäävad 40 000-60 000 vahele, tahkekütuse katlaseadmed maksvad 60 000-70 000, lisaks tuleb arvestada paigalduseks tehtavate kulutustega (15 000-25 000 krooni). Hea hulga raha neelab ka küttesüsteemi väljaehitamine.