Uuringu järgi ei ole projektid Finngulf ja Balticconnector ettevõttele majanduslikult tasuvad ning neile ei ole Soome turul piisavalt nõudmist. Sel põhjusel loobub Gasum projektide Finngulf ja Balticconnector elluviimisest, vahendab Kauppalehti.

Soome gaasiturg ja selle tulevikuväljavaated on Gasumi teatel pärast 2008. aastat, kui projekti kavandama hakati, oluliselt muutunud.

Gaasi konkurentsivõime on kahanenud ja tarbimine vähenenud. Lõuna-Soome gaasivõrgustiku piirkonnas kahandaksid sellise taseme investeeringud gaasi konkurentsivõimet veelgi. Uuringud näitavad, et projektidel Finngulf ja Balticconnector ei ole ettevõtte jaoks ärilisi põhjendusi. Seega lõpetab Gasum projektide kavandamise.

Soome majanduspoliitiline ministrite komisjon otsustas reedesel koosolekul, et Soome jätkab gaasitoruprojekti ilma Gasumita. Moodustatakse riigiettevõte, mis hakkab projekti elluviimise eest vastutama, vahendab Helsingin Sanomat.

Soome majandusministri Olli Rehni sõnul on gaasutoru Eesti ja Soome vahel tähtis, sest see ühendab Soome Euroopa gaasivõrku ja avab sellega Soome gaasituru.

Soome taotleb koos Eestiga torujuhtmele Euroopa Liidu toetust.

„Gaasitoru Balticconnector ei ole võimalik teoks teha ilma märkimisväärse Euroopa investeerimistoetuseta. Soome seisukohalt on projekti elluviimise vältimatu eeldus see, et sellele saadakse 75 protsendiline osalus Euroopa Liidu CEF investeerimistoetusena,“ ütles Rehn.

Taotluse esitamise tähtaeg on 14. oktoober. Gaasitoru maksumuseks hinnatakse esialgselt 200-250 miljonit eurot.

Peaminister Taavi Rõivas ütles, et Soome valitsuse otsus liikuda edasi Balticconnectori projekti arendamisega on hea uudis ja võimaldab välja arendada ühtse Balti-Soome gaasituru.

“Tänane soomlaste otsus tähendab seda, et aastaks 2019 on olemas regionaalne, Balti-Soome gaasiturg, mis tagab meile nii gaasivarustuskindluse kui toimiva konkurentsi erinevate gaasitarnijate vahel, ” ütles Rõivas ning lisas, et lisaks regionaalsele integreeritusele tagab Leedu-Poola gaasiühendus meile juurdepääsu ka Euroopa gaasiturgudele.