„Otsus võeti vastu Naftogaz Ukrainõ kroonilise maksmata jätmise tõttu. Ettevõtte tähtajaline võlgnevus Vene gaasitarnete eest on 4,458 miljardit dollarit: 1,451 miljardit dollarit 2013. aasta novembri ja detsembri eest ja 3,007 miljardit dollarit 2014. aasta aprilli ja mai eest,“ öeldakse teates RIA Novosti vahendusel.

Alates tänasest päevast saab Ukraina Vene gaasi ainult ette makstud kogustes.

Euroopa Liidu energiavolinik Günther Oettinger pakkus varem välja pakettettepaneku Kiievi ja Moskva vahelise gaasivaidluse lahendamiseks. Ukraina oli valmis need ettepanekud vastu võtma.

Venemaa Oettingeri ettepanekuga aga ei nõustunud.

Selle paketi peamised punktid olid, et Ukraina maksab esmaspäeval ära üks miljard dollarit oma võlast. „Maksmata arved, mis jäävad, tuleb ära maksta kuue täiendava maksena, nii et kõik lahtised võlad makstakse ära enne aasta lõppu. Arved tulevaste tarnete eest makstakse ära õigeaegselt, vastavalt lepingule,“ teatas Euroopa Komisjon.

Mis puudutab hinda, siis see pidi hakkama vastama vormile, mis oleks kujunenud suvistest ja talvistest hindadest. „Talvel on hind 385 USA dollarit tuhande kuupmeetri eest, suvel aga 300 USA dollarit või mõned dollarid rohkem,“ pakkus Oettinger.

„Ukraina pool on valmis selle vastu võtma, aga praegusel hetkel Vene partnerid ei osalenud. Komisjon on veendunud, et lahendus on veel võimalik ning kõigi huvitatud osapoolte huvides on taas kokku istuda,“ öeldi teates.

Gazpromi juht Aleksei Miller teatas eelmisel neljapäeval, et Ukraina riiklikult ettevõttelt Naftogaz Ukrainõ oodatakse 16. juuni hommikul kella 10-ks Moskva aja järgi 1,95 miljardi dollari suuruse võla kustutamist, vastasel juhul kehtestatakse ettemaksurežiim. Laupäeval ja pühapäeval toimunud läbirääkimised seda otsust ei muutnud, vahendab RIA Novosti.

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk andis reedel asjasse puutuvatele ministeeriumidele, Naftogaz Ukrainõ juhtidele ja oblastiadministratsioonidele korralduse minna üle energeetikavaldkonna toimimise plaanile, mis on ette nähtud Vene gaasitarnete peatamise puhuks alates esmaspäevast.

Ukraina energeetikaminister Juri Prodan kinnitas ööl vastu esmaspäeva, et Kiiev on tarnete peatamiseks valmis. Naftogazi juht Andri Kobolev nägi aga veel võimalusi Euroopa Komisjoni kompromissettepaneku vastuvõtmiseks.