Pakutud hind on 385,5 dollarit tuhande kuupmeetri gaasi eest, vahendab ITAR-TASS.

Novak selgitas, et see ettepanek mahub kehtiva gaasilepingu raamidesse ja seda ollakse nõus fikseerima täiendava kokkuleppega.

Novak märkis, et Ukraina gaasifirma Naftogazi võlg Gazpromile on 5,3 miljardit dollarit. Ukraina on tema sõnul jätnud maksmata 11 miljardi kuupmeetri gaasi eest. Euroopa Komisjoni volinik Günter Oettinger ütles, et Naftogaz Ukrainõ võlad Gazpromile „on vaieldamatud“ ja maksegraafik kooskõlastatakse lähiajal.

Reedel toimusid Moskvas läbirääkimised, millel osalesid Venemaa energeetikaminister Aleksandr Novak, Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Günther Oettinger ja Gazpromi juht Aleksei Miller ning Venemaa rahandusministri asetäitja Sergei Stortšak.

Praegu on Ukrainale kehtestatud Vene gaasi hind 485,5 dollarit tuhande kuupmeetri gaasi eest. Juunis toimunud läbirääkimistel Venemaa, Ukraina ja Euroopa Liidu vahel pakkus Moskva Kiievile allahindlust 100 dollarit tuhande kuupmeetri gaasi kohta gaasiekspordi maksu alandamise arvelt. Kiiev keeldus ettepanekust ja Ukraina peaminister Arsen Jatsenjuk nimetas pakkumist lõksuks. Ta teatas, et Kiiev taotleb naasmist gaasi turuhinna juurde, mis on Kiievi hinnangul 268,5 dollarit tuhande kuupmeetri gaasi eest.

Veel eile ütles Venemaa presidendt Vladimir Putin, et Naftogazi hagi Gazpromi vastu ei võimalda Venemaal Ukrainale gaasitarnetes mingeid soodustusi teha.