Laenurahad on taas liikvele läinud ning fikseeritud intressiga laenudelt küsitavad protsendid muutunud ülimalt hurmavaks. Järsult allahinnatud suvilad ja majad populaarsetes puhkusepaikades on küpsed ning ootavad noppijaid.


Rahvusliku kinnisvaramaaklerite assotsiatsiooni (NAR) ajakirja Realtor Magazine andmeil on hinnad mõnes Ameerika tippkuurordis langenud kuni 50 protsenti. Kuid see ei tähenda, et müük oleks seiskunud. Ostjad on hakanud turule tulema, et jõuda jaole enne, kui head pakkumised kaovad ja intressimäärad ajalooliselt madalailt tasemeilt taas kerkida jõuavad.


Ka välismaalased mõistavad USA kinnisvara väärtust, eriti kuumades kohtades nagu Miami ja South Beach. Teistest riikidest pärit ostjad sooritavad viimasel ajal ligi kümnendiku ostutehinguist. Sedalaadi innukus loob suvemajadele lisaturgu ning paljud majandusanalüütikud usuvad, et madalad hinnad on juba hakanud kaduma, kuna kinnisvaraturg saab jalad vähehaaval alla.


NARi hiljutine suvekodu-uuring näitas, et 27 protsenti suvilaostjaist pidas seda heaks võimaluseks mitmekesistada oma investeeringuid. Paljud ostsid kinnisvara, et nautida renditulu elamispinnalt, kuhu nad võivad pensionipõlves ise kolida.


Ent enim soovitud paikadest jätkub veel hinnalist omandit. Hiljuti loetles ajakiri Fortune San Diego, Miami ja Washingtoni linnade nimekirjas, kus on tänavu parimad allahindlused. Suvekodud Marco saarel Floridas odavnesid 2008. aasta lõpuks 27 protsenti võrreldes aasta varasema ajaga. Samal ajavahemikul langesid suvilate hinnad Napa veinipiirkonnas Californias üle 20 protsendi.


Ammugi kõrgelt hinnatud Palm Beachil Floridas on kinnisvarahinnad samuti märgatavalt kukkunud sellest ajast saati, mil spekuleerimise tõttu paisunud turumull hinnad kõrgele üle realistlike tasemte ajas. Mõni aasta tagasi oli praktiliselt võimatu saada Floridas merevaatega kinnistut vähema kui veerand miljoni dollari eest. Nüüd müüakse seal kortereid vähem kui 100 000 dollariga. Mõned ostjad näevad selles võimalust osta "kaks ühe hinnaga".


Suvila omamine tähendab vähem jama broneeringutega, ka pole tarvidust maksta nädalalõppudel hingehinda. Kes oma suvekodud aga välja rendivad, saavad neid külastades osa reisikuludest tulumaksust maha arvata, kuna oma kinnistu seisukorra jälgimisega seotud kulud on kinnisvaraomaniku jaoks igati õigustatud väljaminekud.


Ühendage nädalalõppudel äri lõbuga ning rentige suvila välja, et te ei peaks pangalaenu ise maksma. Kuna kinnisvarahaldurid võtavad kõik asjatoimetused mõõduka tasu eest enda kaela, on suvilat kerge majandada isegi siis, kui see jääb eluasemest kaugele. Neile, kes soovivad nautida suvekodu omaniku rõõme ja tulu, on alanud puhkusehooajal nii mõndagi pakkuda.