Kesklinna valitsus peab summa tasuma AS-ile Rukon Mere puiestee 5 hoones teostatud renoveerimistööde eest, teatas Tallinna linnavalitsuse pressiesindaja.

Pärast rendilepingu lõpetamist AS-iga Rukon kavandab linn hoonesse kultuuriväärtuste ameti poolt hallatava linnaasutuse Vene kultuurikeskus loomist, hoone annab linn Tallinna elamumajandusameti valitsemisele.

Linnapea Jüri Mõisa sõnul on pealinna huvides hoone renoveerida ja anda see kõigi linnakodanike käsutusse.

Rendilepingu lõpetamine ja hüvitise maksmine ei ole Mõisa kinnitusel mingil kombel seotud poliitikaga, kuna Ever ei kuulu enam Tallinna koalitsiooni ja tal ei ole sellelt midagi saada ega tahta.

Endise ohvitseride maja rendilepingu lõpetamise eest makstava hüvitise suurust määrates tugines linnavalitsus OÜ Aik Projekt eksperthinnangule, mis käsitles perioodi 1993.-1998. aastani.

Tallinn eraldas volikogu Rahva Usalduse fraktsiooniga seostatavale AS-ile Rukon reservfondist 2,5 miljonit krooni rendilepingu lõpetamise hüvituseks juba mullu oktoobris, kinnitades, et summa vastas eksperthinnangule, mille linn lepingu lõpetamise eel tellis.

Rukon taotles rendilepingu lõpetamise eest alguses 3,3 miljonit krooni.

Mõis kinnitas ka kolmapäeval, et linnavalitsus tugines kompensatsiooni makstes oktoobrikuisele otsusele leping lõpetada.

Asjaolu, et linnavalitsus mullu detsembris toetuse maksmisest loobus, selgitas linnapea Tallinna eelarve rahavoogude liikumisega.

“Et rahavoogudega aasta lõpuks välja tulla, lõpetasime korraks otsuse,” märkis Mõis, kinnitades, et linnavalitsus ei ole kunagi soovinud kompensatsiooni maksmisest ega lepingu lõpetamisest tegelikult loobuda.

Mullu 20. detsembril jättis linn Rukoni hüvitusest ilma ja maksis selle tulemusel reservfondi lisandunud 2,5 miljonit krooni välja restruktureerimise tulemusel koondatavate töötajate hüvituseks.

Mõis rõhutas toona, et firma ei saa raha kätte enne, kui on täiesti selge, et sellise summa maksmine on õigustatud. Rukonilt hüvitusraha äravõtmine oli Mõisa sõnul põhjendatud, kuna linn ei saavutanud rentnikuga lepingu lõpetamise üle läbi rääkides konsensust.

Ohvitseride maja vajab Mõisa hinnangul ulatuslikke investeeringuid.

Samas ei suuda praegune rentnik sellist investeeringut tagada ja on huvitatud vaid rendilepingu lõpetamisest ja suure hüvituse saamisest. “Nad soovivad kiiresti lahkuda ja kähku raha saada,” nentis Mõis varem.

Rendilepingu lõpetamise algatasid vene loomingulised kollektiivid, kelle teatel polnud võimalik lagunevas ja kõrge üürihinnaga majas viia läbi proove ega korraldada kontserte.

Tallinna ohvitseride majana tuntud Vene kultuurikeskust rentis tähtajatult AS Rukon, mille omanike hulka kuulub Tallinna volikogu liige Gennadi Ever ning samuti on keskusega seostatud ajalehe Estonija vastutavat väljaandjat Vitali Haitovit.

1993. aastal Vene kultuurikeskuse haldamiseks asutatud AS-i Rukon omanikeringi kuuluvad ärimees ja Tallinna linnavolikogu liige Gennadi Ever (50 protsenti), ajalehtede Estonija ja Vesti väljaandja Rukon Info (25 protsenti), millest omakorda 25 protsenti kuulub teisele mõjukale Vene poliitikule Vitali Haitovile, ja Ülevenemaaline Laevastiku Traditsioonide ja Reliikviate Fond (25 protsenti).

Haitov ise kinnitas BNS-ile, et ei oma keskusega mingeid sidemeid ega kuulu selle omanikeringi.