Hagi sisuks on tuvastada kas GILD panga, Tõnis Haaveli, Harles Liivi ja Erkki Piirsalu kriminaalse tegevuse tulemusena maade omandamiseks sõlmitud lepingute alusel on võimalik need maatükid ka nõuetekohaselt ettevõtte omandisse vormistada.

Nagu Riigikohtu lahend 2015. aastal lõplikult tuvastas, petsid GILD ja kolm eraisikut kelmuse teel ligi 30 Eesti ja välismaa investorilt üle 12 miljoni euro.

Nad lubasid investeerida kuurortpiirkonda Kaspia mere ääres. “Kuna ka Finantsinspektsioon jättis oma kohustused järelvalve osas täitmata, oli sulidel hõlpus raha pihta panna, ilma meile mingeid maid reaalselt ostmata,” nentis üks pettasaanutest, Marcel Vichmann.

Maade ostmise asemel sõlmisid kelmid kokku 52 hektari mereäärsete maade peale õigustühised rendilepingud, tuvastas Eesti kohus.

Foto: erakogu

“Samas maksti eestlaste rahast Aserbaidžaani kohalikule omavalitsusele millegipärast ära suur riigilõiv, mida pankrotihalduril ei õnnestunud tagasi saada,” kommenteeris Delta Land LLC juhataja Henn Ruubel.

“Olles eelnevalt proovinud selgust saada nii presidentide, ametlike delegatsioonide kui mitmete nõustajate abil, pöördusime Aserbaidžaani kohtu poole.

Ligi aasta kestnud kohtumenetluses jõudis kohus täna järeldusele, et asjaolud on endiselt ebaselged ning tuleb tellida täiendav ekspertiis selles osas, millist maad rendilepingud puudutavad. On hämmastav, millise segaduse eesti kelmid on suutnud siin kaugel maal kokku keerata, seda kõike Eesti Vabariigi krediidiasutuse litsentsi alusel tegutsenud GILD panga kaasabil.

Loodan vähemalt, et tulevikus ei saaks enam tekkida olukorda, kus justkui riikliku järelevalve silme all saavad kurjategijad niisugusel viisil inimestelt raha välja petta, ilma et nende raha eest üldse mingit vara oleks ostetud,” täiendas Ruubel.

Aserbaidžaanis kohut käivate Eesti ettevõtjate read on jäänud hõredaks: põhilist osa omal ajal suuri lootusi omanud ettevõttes Delta Land omab tänaseks Aserbaidžaanis kaua tegutsenud Indrek Aasna, vanadest karastunud kohtuskäijatest on rivisse jäänud kaheksa investorit, sh Marcel Vichmann, Kristjan-Thor Vähi, Aivo Kuldmäe, Hans H Luik ja Peeter Kukk.