?Tallinnas on liiga palju ööklubisid,? ütleb ka Parlamendi ja Panoraami omanik Aivar Leping ja lisab siis muigamisi, ?seepärast teen ühe ööklubi veel juurde.? Leping selgitab oma loogikat, et ehk jääb turul niipalju kitsaks, et mõned õnnekütid otsustavad loobuda. Enesekindlalt lisab ta: ?Mina publikupuudust ei karda. Minu klubides on alati rahvast käinud.? Klubide rohkust mainib ka vendadele Rebastele kuuluva Hollywoodi juhataja Mart Eensalu. Ometi plaanivad ka nemad Sakala Keskusesse ühe klubi teha, küll veidi väiksema ja rohkem
jazzi
suunitlusega.

Rahvaklubid ja trendiklubid

Kui rahval on rohkem raha käes, liigub rohkem raha ka meelelahutusse. Klubide majandustulemused seda veel ei näita. Käibed tammuvad paigal, suurkasumeid pole kusagil. Põhjus väga lihtne: kohe kui kusagil mingi võimalus tekib ? teeb keegi uue klubi. Meelelahutusärimehed ise ütlevad, et klubindus on ju glamuurne värk. Tibid, vali muusika, värviline valgus, staarid. On ju hoopis teine tunne öelda, et olen klubiomanik kui seda, et mulle kuulub transpordifirma. Just seda tüüpi tegijaid nimetab Aivar Leping õnneküttideks.

Ei Lepingut ega ka Peeter ja Priit Rebast saa selle nimetaja alla painutada. Hiljuti kümnendat sünnipäeva pidanud Rebastele kuuluvat Hollywoodi nimetatakse esimeseks moodsa aja Eesti ööklubiks. Aivar Leping oli aga juba Eesti vanima, Pärnus tegutseva Mirage loomise juures. Ka viimane suurem liigutus Tallinna turul kuulub talle ? Balti riikide suurima klubina reklaamitud Parlamendi avamine eelmise aasta lõpus.

Mingis mõttes esindavad Leping ja Rebased ööklubiäri kahte äärmust. Leping on rahvamees ja ka oma klubisid nimetab ta rahvaklubideks. Parlament veidi noorematele, Panoraam veidi vanematele. Ta ise ütleb, et ta teebki klubi keskmisele keskmist palka saavale eestlasele. Sellele, kel pole järgmine hommik tähtsat ärikohtumist, kes võib ka veidi väsinud peaga tööle minna. Klubi Hollywood on rohkem lihvitud, rohkem trendikam. Klubijuhataja Eensalu ise kasutab sõna ?mitmekesisem?. Eksklusiivsete trendikohtade, mõnikord ka VIP-klubideks nimetatute niši hõivavad Tallinnas pigem Privé ja Bon Bon, Tartus omakorda investeerimispankur Rain Lõhmuse omanduses olev Tallinna-nimeline klubi. Privé kohta räägitakse, et nemad keerasid avamise ajal hindade osas vindi lausa üle. Need olid nii kirved, et isegi jõukurid kippusid nurisema. Rääkimata sellest, et tekkis olukord, kus mõned klubikülastajad ukse taga kõhu viina täis jõid ja klubis siis ainult vett limpsisid. See on aga hoop otse klubiäri südamesse. Kehtib ju rusikareegel, et 1/3 sissetulekust saab klubi piletist ja 2/3 baarist.

Kõik nišid hõivatud

Ka ülejäänud Tallinna klubid on oma koha turul leidnud. Moskvalastele kuuluv Dekoltee on puhtalt venelastele suunatud. Rock Café nišiks on rock-muusika. Hotellide juures tegutsevad edukalt Amigo ja Bonny&Clyde. Natuke segasem paistab Terraariumi olukord. Kord teevad nad õhtuid Eesti tudengitele, siis vene diskosid. Bankend Eesti meestele Jevgeni Kolesnikovile ja Vjatšeslav Fursovile kuuluva klubi eeliseks on aga see, et nad on ka kinnisvaraomanikud. Tallinna klubidest tundub kõige keerulisemas olukorras olevat vanalinna alguses asuv Club Venus. Algselt välismaa turistidele ja vene tibidele mõeldud koht ei tahtnud rahaliselt välja vedada. Laiema publiku haaramiseks palgati klubit juhtima Auris Rätsep. Majandustulemused veel edu ei näita ja mõnedki konkurendid vihjavad, et Venus võib olla üks neist klubidest, mis vanal viisil edasi eksisteerida enam ei saa.

Kõige vihasem andmine käib Pärnu klubiturul. Mõne kuu tagune Bravo-nimelise klubi avamine tähendab, et suvepealinnas Pärnus tegutseb juba neli suurt klubi. Head raha tehakse aga ainult kolmel kuul aastas.

Kõlab ootamatult, kuid aastal 2005 on kõige tulusam klubiäri ajada Tartus. Siin on kolm suurt klubi. Seega üks vähem kui Pärnus. Majandusaasta kestab aga 9-10 kuud ja ainult suvel on mõõnaperiood. Rahvalikumat rida ajavad Atlantis ja Pattaya. Oma neljale miljonile kroonile läheneva kasumiga teeb Atlantis silmad ette kõigile teistele Eesti ööklubidele. Trendiniši on hõivanud Club Tallinn. Klubibossid ise ütlevad, et nädalavahetusel käib Tartus väljas kuni 3000 inimest ja need jagunevad üsna võrdselt kolme suurema tegija vahel. Pattaya omanik Jaak Kurg mainib, et kui mõni aasta tagasi oli kuu lõpus selgelt näha, et eelmine palgapäev jääb kauge aja taha ning rahvast oli raske klubisse tuua, siis nüüd jätkub publikut kogu aeg.

Club Tallinna juhataja Karl Kermes kiidab samuti Tartu olusid. Esimene aasta oli klubi jaoks väga hea (kuid alguses on klubid alati rahvast täis) ja teisel aastal anti tulemustes järele, siis aasta 2005 tundub tulevat jälle tugev. Eriti ootamatu on tema jaoks olnud kolmapäevaste-neljapäevaste pidude edu. Mitmed nädalad järjest on suudetud teha kuni 1000-pealist publikut. Klubi Tallinna jaoks oli probleemiks hoopiski Pärnus publikut leida, sel klubil on nimelt traditsioon suveks Pärnusse kolida. Kui Tartu konkurent Atlantis oli ka suvel rahvast täis, siis Pärnus tundus sel suvel kõigil raskusi olevat.

Jaak Kurg ehitab Tartusse Illusiooni kinno vingeimat ööklubi

Ööklubi Pattaya omanikud Jaak Kurg ja Valvo Semilarski ehitavad eksklusiivklubi

Klubi tuleb endisesse Illusiooni kinno ja on rohkem kui 1000-kohaline. Enneolematu, viimase peal, sellist pole varem nähtud, olen kogu oma hinge sinna pannud ? need sõnad korduvad Jaak Kure jutus, kui ta räägib järgmise aasta 23. veebruaril avatavast ööklubist. Kurg on ka muidu elurõõmus mees, aga oma uuest klubist rääkides läheb ta tõeliselt hasarti. Silmade põledes vehib ta kätega, teeb ?este, pigistab käsi rusikasse: ?Vaat nii, nii? mul hakkavad käed värisema? sõnadest tuleb puudu,? tunnistab Kurg lõpuks.

Maja nagu tempel

Uus klubi tuleb viie minuti kaugusele Raekoja platsilt endisesse Illusiooni kinno. Stalini-aegne maja meenutab templit. Võrdlus templiga Kurele meeldib: ?Vaadake seda. Mitte kellelgi pole selliseid seinu, selliseid sambaid, sellist kõrgust.? Oksjonil kuue miljoni krooni eest ostetud maja on tema sõnul klubiks lausa loodud. ?Ma lihtsalt pidin selle ostma,? räägib ta, ?muidu oleks keegi teine sinna klubi teinud.? Maja välisilme renoveerimine hakkab juba lõpule jõudma. Sees käib praegu põranda valamine. Tegelikult võiks klubi selle aasta lõpus avada, kuid Kurg ütleb, et ta ei taha kiirustada. Ükski detail ei tohi kahe silma vahele jääda.

Seestpoolt peaks klubi, pehmelt öeldes, tulema mitmekesine. Marmorist põrandad ja tõrvapapiga kaetud seinad. Ükshaaval Hollandi antikvariaatidest otsitud mööbel ja kristall-lühtrid. Võimsaim laservalgus ning moodsaim helitehnika. Betoonist valatud ringikujuline baarilett. Tehniliste võimaluste poolest on Kurel vedanud. Hea heli kättesaamiseks on maja tõesti potentsiallikas. Kätega vehkides maalib Kurg pildi altarikujulisest DJ puldist, millel esinevad atleetlikud, higist läikivad kuldkettides neegrid.

Tulevikukoht

Oma eksklusiivsuses peaks uus koht kõige rohkem sarnanema ehk Tallinnas asuva Privé või BonBoniga. Kõlama hakkab trendikas klubimuusika. ?Ega ma ise seda house´i ja drum´n´bassi värki lõpuni ei jaga,? räägib Kurg, ?selleks tuleb leida õige programmijuht.? Kuulujutud räägivad Privé omanikust Kuno Tehvast, kellelt hakatakse programmi sisse ostma. Teiste Eesti klubidega Kurg ennast liiga palju võrrelda ei taha. Ta vaatab rohkem Londoni poole, kust peaks tulema nii suur osa esinejatest ja kust on võetud sŠnitti ka kujundusideede osas. Viimati oligi Kurg septembris koos disaineriga Londonis klubituuril. Käidi kümnetes kohtades. Vaadati, uuriti, kuulati.

Konkurendid jäävad Kure plaane kuuldes kõhklevaks. Paariminutilise jalutuskäigu kaugusel asuvat trendikohta Club Tallinn juhtiv Karl Kermes peab seda üsna riskantseks ettevõtmiseks. Ka Hollywoodi juhataja Mart Eensalu ütleb, et tema praegu Tartusse sellist klubi teha ei julgeks. Jaak Kurg ise arvab, et kui paned asja kogu oma hinge, siis ei saa kõhelda. ?Kui kõrgushüppe maailmarekord on 2.45, siis mina panen latile 2.50,? ütleb Kurg.

Kaks tegijat Tartus

?? Tartu meelelahutusärimees Jaak Kurg on koos oma partneri Valvo Semilarskiga Tartusse ehitanud korraliku meelelahutusäri. Kunagi kuulus meestele riidekaupluste kett Compakt, siis tehti aga äris kannapööre. Kurg ise ütleb, et suurte kaubanduskeskuste ja välismaiste brändide tulemisega tundus neile, et kaubandustegevust jätkata pole enam mõtet. Siis sündis ööklubi Pattaya.

?? Täna juhivad nad läbi haldusfirma Vaja Invest lisaks Pattayale ka pubide Tirol, Õlle Tare ja Hansatall tegevust. Samuti kuulub meestele Hansahotell.

?? Teine suurem Tartu tegija on särtsakas daam Olga Aasav, kellele kuulub ööklubi Atlantis koos restoraniga ning Vanemuise ja Werneri kohvik. Sel aastal laienes Aasav Pärnusse, kus haaras enda juhtida Sunset ?i.

Nikerdamise äri

?? Klubi-businessi nimetatakse nikerdamise ja detailide lihvimise äriks. Siin pole ühte suurt võluvitsa, mis teeb ühe edukaks ja teise edutuks. On sada väikest detaili. Näiteks klubi suurus. Tuhandekohalist ei pruugi olla kallim ülal pidada kui 500-kohalist. Pealegi saab sinna tuua esinejaid, kelle jaoks 500 kohta jääb liiga väikeseks. Teisalt, kui kohal on 250 inimest, siis 500-kohalises klubis pole see probleem, tuhandeline koht mõjub pooltühjana. Kui klubi paistab aga tühjana, siis kipuvad isegi need, kes kohale tulid, ära minema.

?? Joogid ja piletihinnad.Suurem osa klubitulust tuleb baarist. Hollywoodi juht Mart Eensalu ütleb, et viimastel aastatel on just baari osakaal klubiäris kasvanud. Soodustused ja tasuta piletid võivad aga kliente rikkuda ja kohale tuua neid, kes baaris eriti kulutada ei taha. Teisalt aitab piletihinnaga mängimine rahvamasse suunata, et nad ei saabuks klubisse ühel ajal. Tartus kehtib reegel, et põhimass tuleb kella 12 ajal, Tallinnas isegi natuke hiljem. Järjekordade ja ummikute vältimiseks aitab sooduspilet osa inimesi veidi varem kohale meelitada.

?? Sesoonsus. Pärnus on lihtne ? raha tehakse suvel. Tartus täpselt vastupidi. Mõni aasta tagasi oli ka Tallinnas suvi mõõnaperiood, kuid praegu on tänu turistidele piisavalt klubikülalisi ka suvel. Pidutseda tahtvad välismaised poissmehed on ühed kõvemad tegijad. Hollywoodi kolmapäevastel naistele tasuta sissepääsuga pidudel on eesti keelt üha vähem kuulda. Lihaturg ? nagu selle kohta öeldakse.

?? Töötajad ja järelevalve. Parlamendi omanik Leping ütleb lihtsalt: ?Kui kaameraid õigetesse kohtadesse üles ei pane, läheb 10% baarikäibest vasakule.?