Praeguseks on haldurid tuvastanud, et osa Glaskeki tootmisseadmetest ja väiksematest tööriistadest on rändama läinud või lihtlabaselt varastatud. Varguste alusel on algatatud kriminaalmenetlus. Glaskeki pankrotihalduri Ene Ahase sõnul ei jäänud alles näiteks ühtki väiksemat tööriista. Akutrellid, saed ja muud vajalikud töövahendid — kuidas tehases ilma nendeta töötati? Kadunud on ka kuni kolmandik seadmetest. Kuhu täpselt, pole halduritel veel selge, kirjutab Äripäev.

Vara on ettevõttest kadunud kahel erineval moel. Esiteks: vara viidi lihtsalt minema ja puudub arusaam, kuhu ja kuidas. Teiseks: võimalusel vahetati uuem seade tehases vanema vastu välja. Lisaks on vara erinevate tehingutega võõrandatud ja osaliselt ei tehtud tehinguid haldurite hinnangul turu tingimustel. Veel üks variant on see, et vara anti üle võlausaldajatele võlgade katteks. Hiljem põhjendati seda sellega, et muidu poleks saanud tootmist jätkata, kuna teenuste osutajad oleks teenuste osutamisest keeldunud.

Vara leidmine ja selle Glaskekile kuulumise tõestamine on vaevaline. “Glaskeki endised töötajad ja juhtorgani liikmed ei oska ka haldureid kõigis küsimustes aidata, kuna väidetavalt ei mäleta enam sündmusi,” ütleb Ene Ahas. Suurim võlausaldaja Swedbank kinnitab pressiesindaja vahendusel, et Glaskekis toimusid vargused ja see sundis panka tellima tehase hoonetele valve. “Kahjuks on juba enne valve organiseerimist toime pandud varguseid, mille kohta on esitatud avaldused politseile,” märgib pank.

Vara kadumise jutt tuleb üllatusena. Glaskeki endised juhid väidavad vastupidist. Glaskeki omanikeringi ja juhatusse kuulunud Indrek Pajuri peab seadmete kadumise juttu ajuvabaks. “See on niivõrd ajuvaba. Glaskeki seadmed olid koondunud kõik Tartusse. Pankrotihaldurid on selle vara oksjonitel maha müünud ning see on kattunud põhivara nimekirjaga,” räägib ta. Ettevõtte omanik ja nõukogu liige Vladimir Oberschneider sõnab, et pigem oli vara säilimine üllatav ka võlausaldajatele. “Mulle on hoopis Swedbanki struktuuridest väidetud, et üllatavalt alles on kõik,” sõnab ta.