Poolte Parexi aktsiate ostuga üritas Läti riik ära hoida tõsisemat kriisi, sest kapitali väljavool riigist ähvardab eskaleeruda.
"Peame tegema kõik, et pääseda raskustest, mis ähvardavad peale üksikute pankade ka kogu pangandussüsteemi," ütles Läti peaminister Ivars Godmanis.
Läti kaalub oma majanduse päästmiseks Godmanise sõnul hulka meetmeid, sealhulgas võimalikku abi IMFilt ja Euroopa Liidult. Island, Ungari ja Ukraina on juba IMFilt laenu võtnud. Läti majanduskasv oli kolmandas kvartalis 4,2 protsendiga miinuses, kinnisvaramull on riigis samuti lõhkenud: hinnad on Global Property Guide'i andmetel aastaga langenud koguni 21 protsenti.
"Kui asjaolud veel halvemaks pööravad, võib see Läti viia nõudma arveldusbilansitoetust Euroopa Liidult või IMFilt," selgitas Moody'se vanemanalyytik Kenneth Orchard. Möödunud nädalal langetas Moody'se agentuur kõigi kolme Balti riigi krediidireitingu väljavaate negatiivseks, hoiatades, et tugev sõltuvus lühiajalisest finantseerimisest on avanud Balti riigid ohtlikult üleilmsele kriisile.
"Üleilmne likviidsuskriis toob tõenäoliselt kaasa šoki Läti pangandusele tervikuna, mis kandub siis üle kogu ülejäänud majandusse. Kui Euroopa sündikaatlaenude turg ei parane märkimisväärselt 2009. aasta alguseks, peab valitsus ette võtma leevendavaid meetmeid," lisas Orchard.